Cercar en aquest blog

dimecres, 2 de setembre del 2009

Per molts d`anys a nen Tomeu i na Guida de Maó en el seu 75è aniversari

Avui dedicam la nostra publicació a n`en Tomeu i na Guida ja que durant el pregó de festes que es realitzarà la nit del 6 de setembre , es celebrarà el seu 75è aniversari de la seva arribada a la ciutat de Maó.
Va ser l`any 1934 quan després de la bona acollida que van tenir la parella de gegants llogada al 1929 , l`ajuntament de Maó va voler repetir l`experiència , així va ser com de nou es va veure passetjar uns grans personatges per els carrers de Maó .
Aquets gegants al iguals que els anteriors van venir vestits de rei i reina juntament amb un grup de capgrossos , tots ells vinguts de lloguer . Però uns fets farien que aquella parella de gegants i capgrossos quedesin per sempre a viure a la ciutat , ja que na Guida va patir una caiguda , que va ocasionar que el consistori decidigués comprar els gegants .
Aquí tenim una figura a la qual volem dedicar unes lineas , el senyor Joan Pons Moll , "es cabo d`es satxos" , ell va ser l`encarregat de les negociacions per la compra dels gegants , al igual que va ser ell qui va motivar la recuperació de la colcada apartir de l`any 1900.

Hi ha que dir que en Joan Pons Moll era un familiar directa dels fundadors de la nostra colla , per tant sempre ens hem vist molt vinculats a l`història d`en Tomeu i na Guida.
Una vegada es van adquirir , l`any següent es van realitzar els vestits de menorquins del s XVIII , i a mesura que han anat passat els anys , han anat cambiant de vesturari fins a quatre ocasions.
En l`actualitat porten uns vestits que van ser presentats l`any 1990 coincidint amb el centenari de la recuperació de les festes de la Mare de Déu de Gràcia .Aquell mateix any es va aprofitar per realitzar unes panxes i pits als gegants amb fibra de vidre .
Uns any molt especial va ser l`any 1988 , en el qual es va realitzar la primera trobada de gegants feta a Menorca , en la qual van participar els gegants d`Es Castell , Alaior , Matadepera , Maó (que en aquell moment encara disposava de n`Abu Umar ).
Un altre any especial per els gegants va ser l`any 1992 , moment en que es va fundar la colla de geganters de Maó qui desde aquell dia és qui te cura de les figures més representatives de la ciutat , i que ells seran els encarregats de celebrar amb una gran festa els 75 anys d`en Tomeu i na Guida .
sols falta dir

PER MOLTS D`ANYS TOMEU I GUIDA , de la familia de Llucmaçanes.