Cercar en aquest blog

dimecres, 9 de setembre del 2009

Dissabte de Festes de la Mare de Déu de Gràcia 2009

Seguint amb les publicacions que fan referència a les festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó , en aquest article exposarem el que va ser dia 7 de setembre , popularment conegut com el "dissabte de festes".
Aquest any vam començar molt prest la festa , a les 8 del matí na Xisca i en Tòfol van sortir del nostra local per a dirigir-se a l`ajuntament per quedar exposats al passadis que condueix al saló de plens de la "Sala".
A les 8 :20 h ja els estavem pujant , però la nostra feina encara no havia acabat , i és que l`avi i s`àvia estaven convidats al berenar de caixers , que s`organitza cada any al camí d`es Castell , i la gent es demanarà , que fan els gegants al berenar de caixers? doncs per una sencilla raó en Joan Orfila popularment conegut per Yurka , va demanar la seva presencia , ja que es faria un acte de bateig per el gegant que representa la seva persona , i volia que els avis fosin els seus padrins , així va ser com una vegada vam tenir na Xisca i en Tòfol dalt la Sala vam procedir a davallar els gegants per a partir cap es camí d`es castell.

A les 9 els gegants juntament amb el gegant Yurka , ja presidien el berenar de caixers , just acabada l`entrega de records es va procedir al bateig de la figura per part del senyor Manguan amb la presencia debastants autoritats de l`illa , com l`alcalde de Maó , Ferreries, Es Migjorn , Mercadal , Ciutadella i com a convidada d`excepció l`alcaldessa de Palma de l`illa veïna de Mallorca .
Després geganters , caixers i autoritats van berenar i en una horeta els nostres gegants van tornar a fer camí cap a l`Ajuntament on quedarien fins a l`hora de sortida del passacarrers.


A les 15:30 els membres de les diferents colles geganteres van començar a arribar a l`Ajuntament , poc a poc les diferents colles van anar treien les seves figures , que en aquest cas , eren els convidats de Terrassa , Corbera de Llobregat , els nostres avis , na xisca , en Tòfol , els gegants de la casa d`es poble , en Miquelet es salero i tancant sa comitiva en Tomeu i na Guida de Maó.
A les 16:15h es va disparar la mascletà i es va donar el tret de sortida del passacarrers , l`encapçalaven com ja es normal , la banda de cornetes i tambors de dalt Sant Joan seguits per els gegants de Corbera de Llobregat , els 4 gegants de Terrassa , llavors en Tòfol , na Xisca , els avis i la colla de Maó amb els gegants de la casa del poble , (IBAS) en miquelet es Salero ,i tancant la comitiva en Tomeu i na Guida .
El recorregut va ser el tradiconal , i com sempre els punts més vistosos , s`arraval , es cós , sa residencia de gent gran , carrer de gràcia.
Va ser un passacarrers molt animat i amb gran afluencia de públic que ens va acompanyar i aplaudir per tots els carrers per on pasaven .

Una vegada passat per el carrer de Gràcia , els gegants van partir cap al carrer Infanta , plaça Reial , carrer nou , i a sa plaça on es va fer ballar i els nostres gegants es van despedir de les festes de Gràcia 2009.