Cercar en aquest blog

dimecres, 9 de setembre del 2009

Pregó de festes de la Mare de Déu de Gràcia 2009

Avui la nostra publicació parlarà del pregó de les festes de Maó , que aquest any en questió de gegants va ser bastant especial , i és que es va aprofitar l`ocasió per a celebrar el 75è aniversari d`en Tomeu i na Guida , gegants de la ciutat de Maó.
Per celebrar aquests aniversari la colla de geganters de Maó va preparar una gran festa , en la qual van participar els representants d`altura de cada poble de Menorca , aquests van ser:
en Llorenç i na Eulalia d`Alaior , en Jaume i na Roser d`es Castell , en Martí i na Maria d`es Mercadal , en Lluís i na Maria de Sant Lluis , els nostres estimats avis , Perico i Aguedet i en Joan i na Rita , llavors tampoc es van voler perdre la celebració els gegants de la casa d`es Poble , en Pere i na Gràcia al igual que en Miquelet es Salero.
De fora de l`illa van venir els gegants reis i modernites de Terrassa i la parella de gegants de Corbera de Llobregat.
Tots els gegants van anar cap a la plaça conquesta , lloc on es va realitzar una gran foto de familia , la qual quedarà com a record d`aquesta gran data com és el 75è aniversari .

L`acte va començar a les 18 :45h , la cap de colla de Maó va començar a presentar tots els gegants de les diferents poblacions Menorquines , que anaven entrant per parelles amb la col.locació segons l`ordre d`arribada a Menorca , Alaior (1954) , Es Castell (1964), Es Mercadal (1979) , Sant Lluís (1989), els nostres gegants , els avis (1994) i en Joan i na Rita (2006) llavors van entrar els gegants de la casa d`es Poble (1997) juntament amb en Miquelet es Salero (2000) seguits per els gegants de Terrassa i Corbera.
Una vegada tots els gegants a la plaça constitució va començar una narració de veu en "off" que ens va anar contant la historia dels gegants a la ciutat que va concloure amb una frase que deia així:

" Senyores i senyors, avui com fa setanta cinc anys, fan entrada a la Plaça en Tomeu i na Guida, els Gegants de Maó. "
Els gegants de Maó van fer la seva entrada a la plaça juntament amb els seus amics els capgrossos que els van anar a rebre després d`uns anys sense veures .
Van passar la plaça entre tots els gegants convidats fins arribar a la tarima situada al costat de la façana de l`Ajuntament , on els esperaven el regidor de festes ,l`alcalde i la cap de colla on els i van posar una banda conmemorativa del 75è aniversari que posa ," 75 anys a Maó".



Llavors uns parlaments de l`alcalde i la cap de colla i seguidament els gegants de Maó van realitzar el seu ball de lluiment , enmig de la plaça plena arrebossar tant de públic com de gegants .
Una vegada el ball finalitzat , va ser el moment més esperat , el ball de totes les figures juntes , hi ha que dir que la nostra colla va col.laborar i va ajudar a portar en Llorenç i na Eulalia d`Alaior i en Jaume i na Roser.
Tots els gegants junts van realitzar 3 balls i despres ja com a cloenda de l`acte van ballar el pasi-ho bé fins l`any que ve on la gran majoria de figures menorquines , es van despedir .
Hi ha que dir que feia molts anys que no es podien veure la gran majoria de gegants de Menorca en un mateix indret .