Cercar en aquest blog

diumenge, 1 de novembre del 2009

Els 30 anys d`en Martí i na Maria gegants d`Es Mercadal

La nostra publicació d`avui anirà d`un altre aniversari , aquest any han sigut bastantes les figures que han celebrat dates assenyalades , els primers per antiguitat els gegants de Maó , en Tomeu i na Guida que han celebrat el seu 75è aniversari , uns altres que també han complert anys són en Lluis i na Maria gegants de Sant Lluis amb els seus 20 anys de vida i també destaquem el desè anoversari de la nostra Princesa .
Però avui ens centrarem amb en Martí i na Maria , aquests mercadalencs d`altura , van arribar l`any 1979 desde Saragossa , construits per l`empressa d`Aragonesa de Fiestas , sent els models de tipo regional els elegits .
En Marti i na Maria després de la restauració del 2003

Els vestits van ser realitzats a la sastreria Maties Sansaloni de Ciutadella , sent n`Auxili Fabregues senyora d`es Mercadal treballadora de la sastreria , que poc després montaria el seu propi negoci al seu poble , i es seguiria encarregant del manteniment del vestuari dels gegants .

Els gegants d`Es Mercadal sempre han sortit el dissabte de Sant Martí , algún cop a la diana , i també a les festes de Sant Nicolau , però no va ser fins l`any 1989 que van sortir del seu terme municipal per participar en les festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó , aquí començaria una nova època per a tots els gegants menorquins , ja no sols sortirien a les festes majors del seu poble sino que començarien a realitzar alguna altra sortida , com puguin ser les festes de Maó.
Es gegants aixi com estavenn del 1997 fins al 2003
A l`any 1991 , en Martí i na Maria van ser restaurats , mostrant una imatge de pagesos treballadors , per la tonalitat de pell que sels i va donar .
Trobada de gegants de Maó 1994 , (gegants d`Es Castell , Mercadal , Sant Lluis i Alaior )
L`any 1995 va ser un any especial per ells van ser restaurats els seus ropatges , integrant un nou davantal per na Maria , un ventall i un mocador de ma.
Un altra fet que va destacar aquell any , va ser que durant el pregó de festes , es van donar a coneixer els noms dels dos gegants , escollits per els nens i nenes del municipi , van ser elegits Martí i Maria , amb els gegants de Maó com a padrins del bateig .
L`any 1997 en Martí i na Maria van ser repintats millorant el seu aspecta .
Al 2003 els dos gegants van ser restaurats a fons , ja que la seva figura es trobava molt d`anyada per el pas dels anys , i el seu aspecta es va veure millorat , amb una tonalitat de pell més realista , i dotant els rostres d`una certa alegria . Els vestits van ser arreglats de nou per n`Auxili , que va ser durant els primers 25 anys de vida dels gegants qui s`encarregà de mantenir-los sempre apunt per a que els gegants lluiguesin com mai , ja que l`any següent els gegants complien 25 anys .
Festa del 25è aniversari d`en Marti i na Maria
L`any 2004 , va ser un any molt especial , el seu 25è aniversari , els gegants lluien com mai , i es va celebrar una festa el dia de la festa fosquet , per celebrar una data tan senyalada .

Els nostres gegants van ser nombrats els padrins del 25è aniversari d`en Marti i na Maria , i no van voler faltar a la festa , juntament amb en Llorenç i na Eulalia d`Alaior , els gegants de Maó i els gegants d`IBAS.
Al 2005 els gegants van estrenar un nou vestuari , ella deixaria el vestit de ratlles per a portar un rebosillo i faldilla de color blau cel , i en Martí una camia color grisos, faixa color crema , i jaleco i faldilla marró .



En Marti i na Maria apunt de ser vestits a Sineu (Mallorca al 2005)
Aquell any els gegants van fer la seva primera sortida fora de l`illa , per participar juntament amb la resta de gegants menorquins , en la primera fira de cultura popular de les illes Balears , celebrada a Sineu Mallorca , juntament amb la majoria de gegants mallorquins , sent així la primera trobada de gegants de les Illes Balears .
Durant aquest any 2009 , en Martí i na Maria no han fallat a les seves festes majors , Sant Martí , al igual que a les de la petita vila marinera de Fornells i com no a les festes de Sant Nicolau també d`Es Mercadal , però també van participar en la celebraciò del 75è aniversari dels gegants mahonesos .
En Marti i na Maria presidint la casa consistorial d`Es Mercadal apunt per començar la festa .
En aquests moments els gegants ja descansen als antics quarters d`Es Mercadal , on esperan impacients l`arribada de Sant Martí 2010 , per tornar a sentir el primer toc de flabiol presidint les cases consistorials i tot un poble que exclama i desitja festa .

Sols falta dir , per molts d`anys Marti i Maria .