Cercar en aquest blog

diumenge, 19 de febrer del 2012

Abu Umar 1987-2012

25è Aniversari de n`Abu Umar , tot va començar l` any 1987  quan un grup de professors i alumnes de “s`antiga Maestria “ o “Sa Maes”, van construir un gegant que representés a l’últim governador àrab de l’ illa de Menorca, n’Abu Umar. Que serviria commemorar el 700 aniversari de la reconquesta de l’illa per part de les tropes catalano-aragonesses  front als musulmans , per  participar amb dita figura al carnaval d’ aquell any.
Molta  il·lusió van posar tan professors com alumnes  en la creació de la figura. Aquell dijous llarder les diferents classes  de “Sa Maestria”, acompanyats dels professors, van sortir tots disfressats de moro, acompanyant el gegant des de l’ institut de formació professional fins a s’ Ajuntament, fent una petita volta per el centre de la ciutat , per a  després donar-lo a l`ajuntament  on quedaria  exposat als balcons de les cases consistorials i presidint els carnavals d’aquell any.
En aquella desfilada no hi van faltar les senyeres amb la mitja lluna, enormes llibres que simulaven ser les poesies atribuïdes al governador àrab ni tan sols els radiocassets portàtils oferint música àrab omplint de festa els carrers per on passava la comitiva.
Al 1988 n`Abu Umar  va participar en les Festes de la Mare de Déu de Gràcia, acompanyant a en Tomeu i na Guida com el tercer gegant de Maó que va ser. Va participar , en la que va ser  primera trobada de gegants feta a l’illa.  Però degut a la seva construcció , era un gegant que dificultava molt la feina als portadors , i sols sortí un dia més al carrer el dissabte de festes d`aquell any .
Després d`aquelles festes el gegant  va passar a ser com un objecte decoratiu  del Servei Municipal de Cultura on va estar presidint l`entrada de l`edifici durant bastants anys. Ens consta que i va haver alguns projectes de reforma de la figura , tot i que no van arribar a bon port i amb el pas dels anys el gegant s`anava deteriorant .
                      Estat en que estava el gegant l`any 1994 , un any abans de ser victima de les flames.
L`any 1995 una vegada el gegant ja feia un temps que no presidia l`entrada del Servei Municipal de Cultura, i degut al poc us que se li donava,  l’Ajuntament va decidir donar fi al  gegant cremant-lo en el fester de Sant Joan com si d`un bujot es tractes.
Sols es va salvar de les flames l`obelisc que lluïa en la ma dreta , una replica del monument que presideix la plaça que porta el nom del darrer governador àrab com a record d`aquell gegant.
Un final molt trist per un gegant , al igual que la tristesa que van tenir els seus constructors en saber el seu final , però l`any 2004 la colla de geganters de Llucmaçanes va recuperar el personatge d`Abu Umar amb una nova figura de característiques semblants al primer gegant  que és  en l`actualitat l`acompanyant de la princesa de Llucmaçanes.

Aquest any 2012 aprofitant  que fa vint-i-cinc anys de la creació del gegant Abu Umar , la colla de Llucmaçanes ha volgut  fer un petit homenatge a totes aquelles persones que el van fer, i partint d`imatges  un artista llucmaçaner ha realitzat una replica el més semblant possible  del gegant, per celebrar el seu xxvè aniversari .


Bibliografia:
L`història del gegant ha estat extreta del llibre  "En Tomeu i na Guida una història gegant"
realitzat per Miquel Villalonga 2002