Cercar en aquest blog

HISTÒRIA DELS GEGANTS DE LLUCMAÇANES

Història dels Gegants de Llucmaçanes

La història dels gegants de Llucmaçanes va començar l’any 1989, quan Joan Pons, resident al nucli, es va decidir a fer dos gegants petits, en Kikus i na Kika, com a joguina per al seu fill. Algunes persones del poble, al 1990 en veure els gegants, van animar a Joan Pons, a que sortissin a les festes de Sant Gaietà. Va ser així com va néixer la primera colla de geganters de l’Illa. La seva primera sortida oficial va ser el dissabte de festes de Sant Gaietà de 1991.


 Els anys van anar passant, i Joan Pons, animat per els propis veïns, es decidí de crear una segona parella de gegants, aquest cop més grans. Era l’any 1994 quan es varen estrenar l’Avi Perico i s’Àvia Aguedet. Aquests gegants són portats per adults. Són un homenatge a la gent major.
Com a fets destacats d’aquesta parella de gegants, direm que, van ser anomenats Socis Honorífics per l’INSERSO l’any 1996, van obtenir Matrícula d’Honor a l’Escola d’Adults de Maó el curs 1997/1998, i l’any 1999 van aparèixer als cupons de la ONCE i van ser anomenats Llucmaçaners de l’Any. Al 2001 van aparèixer a una col·lecció de sobres de sucre que tenia com a temàtica els gegants d'Espanya.
El primer viatge dels Avis va ser l’any 1998 a la Trobada de Gegants de Barberà del Vallès.



 L’any 1999, la família de gegants creix amb l’entrada de la Princesa, una geganta una mica més gran que els dos petits inicials que era portada per els nens que creixien i volien continuar portant gegants. Seria l’any 2001 quan la família creixeria de nou amb la incorporació d’En Toni es Saig, un gegant que representa la guàrdia municipal de Maó amb el seu uniforme de gala. Va ser presentat el dia de Sant Miquel, patró de la guàrdia municipal.
La parella d’En Toni va venir l’any 2002. El seu nom és Tònia de la Sala i és un homenatge a Antònia Gomila, veïna del poble de Sant Lluís que estimava els gegants.

 
























L’any 2003 van rebre la visita de la Colla de Gegants de Vallgoruina durant les festes de Sant Gaietà. El mes de setembre d’aquell mateix any van viatjar a aquest poble en el marc de la seva Trobada de Gegants.



 La vinent integració a la família fou la d’Abú Umar, un gegant que representa el darrer governador àrab de l’Illa. Aquest gegant va ser creat per a recuperar el que va ser el 3r gegant de Maó que va desaparèixer al 1995 i també per acompanyar la Princesa.


 L’octubre de 2005 l’Avi Perico i s’Àvia Aguedet van viatjar a Sineu (Mallorca) per participar a la I trobada de gegants de les Illes Balears.
Els darrers gegants que es van incorporar a la colla ho van fer l’any 2006. Ells són en Joan i na Rita i representen dos pagesos menorquins del segle XVIII. Llueixen la indumentària típica d’aquella època.
L’octubre de 2006 els avis varen viatjar de nou, aquesta vegada a Santa Eulària des Riu (Eivissa) per participar a la II Trobada de Gegants de les Illes Balears.


 Un fet molt destacat, va ser l’estrena del GRUP DE MÚSICS de la colla, format per 14 joves que sonen instruments de vent i percussió. Aquest grup interpreta cançons festives i pasdobles típics de les festes menorquines. En la seva primera sortida van acompanyar en Joan i na Rita fins al Santuari de la Mare de Déu del Toro, al cim més alt de l’Illa de Menorca.
L’any 2008, en Joan i na Rita reben de mans del Bisbe de Menorca i l’Excm. Batle d’Es Mercadal dues medalles commemoratives de la seva pujada a la muntanya per ser els primers gegants que ho fan. La família Llucmaçanera tornaria a créixer al 2008 amb l’arribada d’En Tòfol que és el primer capgròs de la colla. És un personatge simbòlic que unifica els elements festius de les festes de Llucmaçanes.



 Finalment, els gegants Perico, Aguedet, Joan i Rita i en Tòfol, van viatjar l’Octubre de 2008 a Alcúdia, amb motiu de la III trobada de gegants, emmarcada en el programa festiu del 800 aniversari del Naixement del Rei en Jaume.

 L’última sortida dels gegants de Llucmaçanes fora de l'illa va ser l'any 2010 al mes de Maig, que van visitar la vila de Santa Maria del camí, Mallorca . La representació llucmaçanera va estar formada per les mateixes figures que van anar a Alcúdia, causant una gran impressió a tot els veïns de Santa Maria (video) .
L'últim viatge realitzat per la nostra colla fora de les Illes va ser el setembre del 2013, per participar com a convidats d'excepció al centenari dels gegants de Molins de Rei (Catalunya), Miquel i Montserrat i els vint-i-cinc aniversari de Bernat i Candelera, per la festa major de Sant Miquel (video).

Aquesta és la historia dels gegants de festes de Llucmaçanes, però no acaba aquí, la nostra colla també disposa de cinc peces més, els gegants de Carnaval, uns personatges de faccions caricaturesques, amb vestits llampants, i sobretot divertits. Va ser l'any 2003 quan van aparèixer els primers personatges, el Rei Bernat i sa Reina Pili, dos gegants que representen els reis del carnaval, estrenats durant la rua de carnaval de Maó.
L'any 2004 es van estrenar dos nous personatges carnavalers, la Bruixa Gorguina i na Xisca, sa criada que van acompanyar els reis, encapçalant la desfilada de Carnaval a Alaior.
L’últim membre de la comparsa de carnaval, va arribar l'any 2005, en Xim, un bufó estrenat durant la rua de carnaval de Maó, en la qual els Reis van estrenar nous vestits.
I que tenim el gust de dir que va ser considerada la millor comparsa del carnaval 2005.
L'any 2010 es va estrenar un personatge que s’ha incorporat a la colla, és el Rei Gaspar. Aquest va ser estrenat durant la cavalcada de Reis Mags de Maó representant el rei roig.


 






























 Durant el Carnaval del 2012, la comparsa de Carnaval no va poder sortir, però la colla va preparar una sorpresa per celebrar el 25è aniversari de l’estrena de l’original Abu Umar, i així va ser com es va fer una copia a través d’imatges i es va reestrenar per els carrers de Maó durant la rua de Carnaval.
Per Nadal del 2012 donaríem la benvinguda al Rei Baltasar, com un homenatge a Franklin Cousins, per la seva dedicació i estima per la tradició dels reis mags. Així la nova figura és una reproducció fidel a la seva fesonomia.

La nostra colla és viva i evoluciona, i una de les parelles que havien quedat una mica en un segon pla eren n'Abu Umar i sa Princesa, feia anys que es tenia previst fer una actuació sobre la parella, i així ha estat durant aquest any, les figures originals donarien pas a dos nous gegants, ell representant el mateix Abu Umar i ella representant una dolça jove que representa Menorca amb el nom de Nura, i ja completant el projecte, i coincidint amb la cel·lebració  de Sant Antoni (17 de gener), es va presentar el Rei Alfons III el dia 11 gener del 2014, en una acte que va tenir lloc a Maó (vídeo), com veureu, la setmana abans del dia de Sant Antoni, per no coincidir amb la resta d'activitats arreu de l'illa de dia 17 de gener. Avui per avui la nostra gran família està formada per 20 figures, junt amb 50 portadors de gegants, tot un grup que representa amb orgull i il·lusió el nostre estimat poble de Llucmaçanes.