Cercar en aquest blog

divendres, 25 de maig del 2018

Molta festa per Menorca que arriba fins a Vila-real

Festa d'en Joan Flametes a Sant Lluís.

El passat dissabte dia 28 d'Abril el poble de Sant Lluís es vestí amb les seves millors gales per un gran esdeveniment. La colla gegantera de Sant Lluís  junt amb l' Ajuntament va organitzar  la festa de benvinguda del gegant Joan Flametes. Una figura molt especial que de fa dos anys ha donat un fort impuls a la festa de Sant Joan , del qual en son padrins en Toni es Saig i na Tònia de la Sala.

Aquest personatge  representa la màgia del foc de la nit de Sant Joan, apareix durant la primavera i s'encarrega d'arreplegar tots els desitjos dels santlluïsers i santlluïseres i la nit del dissabte de Sant Joan arreplega tots els bujots i quan el sol es pon el gegant llença el sac ple de desitjos i s'encen el foc purificador que farà cumplir els desitjos.

Així aquest any el dia elegit va ser el passat dissabte, amb la temática de gegants especials. Així acompanyarien els gegants de Sant LLuis , un conjunt de gegants que no surten sols habitualment, d' Alaior arribarien en Xoroi i sa Fadrina de Biniedrís, uns gegants que narren la llegenda de la cova d' en Xoroi, també van participar la colla geganters del gegant Yurka, amb el seu primer gegant que feia anys no sortia ha ballar, que aquest any compleix el seu primer desé aniversari.

Uns altres convidats van ser els gegants de Sant Antoni de Maó de la nostra colla. Una vegada rebuda la convidada es va plantejar si hi havia possiblitat, i sent un acte especial, es va considerar que els gegants de Sant Antoni podien acudir de manera excepcional. Hi ha que tenir present que són gegants que mai han sortit junts fora de la ciutat , també van ballar en kikus i na Kika , que fa vint anys van ser els padrins de na Tecla.

Uns que no podien faltar a la festa eren en Lluís , na Maria i na Tecla, tots junts amb els alegres ritmes de la Banda d`Alaior , que no els deixà aturar de ballar.

El gegant Joan flametes va fer la seva arribada davant es molí de dalt, els fillets i  filletes van cridar el gegant que una vegada sentir els crits i la música va fer acte de presencia. Que una vegada junts tots els gegants del municipi  retrobats després de quasi un any es van llençar varis canons de confeti.


Seguidament tota la comitiva es va dirigir as Pla de sa Creu per tot un cos ple de banderolas amb la temática del foc.
Una vegada arribats es van fer les presentacions de les diferents figures, uns balls , i un dels moments més esperats l' entrega del sac dels desitjos que lluirà el gegant fins la nit de Sant Joan.

Finalment es va fer un ball tots els gegants junts, una fotografía de grup per tots els assistens i en Joan Flametes va partir cap a la Sala Albert Camús on romandrà exposat fins dia 23 de juny.

Viatge a Vila-real  per particpar de les festes de Sant Pasqual.


El passat cap de semana del mes de maig, dies 12 i 13 , els nostres estimats  avis van ser uns dels convidats especials  a les festes de Sant Pasqual de Vila-real 2018.
Així gegants i geganters van partir junt amb la nostra colla agermanada de Sant LLuís i els seus gegants Lluís i Maria . Per els dos grups era el viatge més llunyà que havien fet mai.
Es gegants  van viatjar desmontats en furgonetes amb vaixell fins a Barcelona, i els geganters els van conduir més de 300 kilometres fins arribar a la ciutat de Vila-real.
Allà els van rebre la colla anfitriona i va començar un grandissim cap de semana, on la colla va poder participar en un "encierro", bous al carrer, verbenes, concerts i com no en els diferents esdeveniments dels gegants.
Es gegants santluïsers i es dos avis van participar conjuntament amb tots els geganters de l'expedició en la trobada de gegants organitzada , que aquest any servia per conmemorar el cinquè aniversari dels gegants de Vila-Real, Pasqualet, Marigracieta, Pinella i Jaumet.

A la trobada també van participar  els gegants de Borriana, i els gegants del Drac d'Or de l'Hospitalet de Llobregat  (Barcelona).

Així sa delegació menorquina  tancaba sa comitiva dels gegants  convidats , que junt els de Vila-real van passejar per la població amb les alegres músiques , de dolçainers , tabaleters , grallers i els gegants menorquins ballant amb una bona xaranga i els típics pasdobles de les festes.

Destaquem la gran admiració que van tenir els nostres gegants i els aplaudiments que van rebre per part del públic assistent amb els seus alegres balls. 
En arribar a plaça un ball de lluiment dels gegants  , entrega de records i ballada final.

El dia següent els gegants van encapçalar la 55 desfilada de carrosses de la taronja, tots junts els convidats de fora de la comunitat valenciana, van ballar tot un recorregut semblant as cos de Sant Lluís però més llarg, on es van sentir crits de "visca Menorca", "quins gegants més guapos! , fent referencia als gegants menorquins.

Un viatge especial , per això volem agrair la feina de la colla de geganters de Vila-real! 

Maó +flors 2018


Però no aturem no!, just arribar de viatge ja tenim més sortides, i és que just aquells diez la nostra ciutat es trobava ben florida per celebrar Maó +flors 2018, els nostres gegants com a maonesos que també són no es van voler perdre tal aconteixement.
En Joan i na Rita van deixar els seus complements habituals i es van carregar de flors , per sortir a la diana florejada del diumenge dia 20 de Maig.
Un fet destacat era la presentación de la nova banda de cornetes i tambors de Maó. Aquest grup de joves, va fer sonar per primera vegada els seus instruments en públic.
Enhorabona per la iniciativa i esperem que sigui per molts anys!

El recorregut dels gegants i banda va recorrer tot el centre de la ciutat , passant per varis llocs embellits de flors i colors primaverals que van fer que la passetjada fos molt alegre!


Quan escrivim aquestes ratlles ja arriba una nova sortida, o millor dit varies sortides!,  la festa de primavera d'Es Passerells dissabte dia 26 a les 17h, dia 1 a l'escoleta cap de creus, dia 2 es Busquerets, dia 8 a Alaior, dia 16 festa de Sant Joan al barri camí d' en Barrotes, i alguna més! molta molta festa!