Cercar en aquest blog

dimarts, 5 de novembre del 2013

Festes de Sant Lluís 2013

Bones amics i amigues seguidors d`aquest blog , avui  seguirem amb la temporada de gegants , i arriba el torn de les festes del poble de Sant LLuís en honor a Sant Lluís rei de França.
Però primer hi ha que dir que  aquest any els gegants de Sant LLuís els originals del 1989 , es van començar a preparar per l`any 2014 , en el qual faran 25 anys , i així van anar a passar una temporada per Llucmaçanes i van conviure junt amb les nostres figures .

 Aquests van ser objecte d`una restauració en la qual van perdre pes i es va fer un canvi en la seva imatge externa de la figura , donant un altre aire als seus rostres els quals la gent els va valorar molt positivament .
Així  en Lluís i na Maria pasarien per un lifting que els faria tornar joves  i amb moltes ganes de ballar .
Aquest any l`ajuntament de Sant LLuís va tornar a demanar si ens podiem encarregar de portar els dos gegants més importants del municipi  i llüirlos durant totes les festes, la nostra colla sempre ha tingut una forta unió amb el poble de Sant LLuís i amb els seus gegants per lo que van acceptar la proposta.

Així la nostra colla faria ballar els gegants en LLuís i na Maria i també els nostres, durant els diferents actes , tot començaria amb la vestida dels gegants el dissabte de festes , en aquell moment el poble veuria la nova imatge dels gegants , i serien vestits amb els ropatges  que fa ja quasi 25 anys va fer la nostra gran amiga n`Antonia Gomila  , que no és altre que na "Tònia de la Sala" una de les gegants que participarien durant les festes  .
Eren les 11 quan es van vestir els gegants enmig de la plaça nova , enfront del moli , baix l`atenta mirada de molts infants i no tan infants que feia un any que esperaven per poder veure els seus estimats gegants.
L`acte va durar una hora , i després els gegants van fer el seu primer ball , seguidament van ser traslladats al teatre de l`oar al centre del poble on estaven ja els gegants convidats , d`Alaior , Maó , Yurka , Es Castell  i com no els nostres de LLucmaçanes.
A les 16 h els geganters s`anaven trobant al pla de sa Creu , i els primers gegants en sortir en Lluís i na Maria que es plantaven junt amb na Tecla al mig d`es cos , els seguia sa banda d`Es Migjorn Gran , en Toni es Saig, na Tònia de la Sala , l`avi Perico , s`àvia Aguedet , els gegants del cassal del gent gran de Maó , els gegants de l`Ajuntament de Maó en Tomeu i na Guida junt en Miquelet es salero, els gegants d`Alaior en LLorenç i na Eulàlia , en Yurka , i d`Es Castell en Xec, en Homer i ma Marge.

Un gran passacarrers que va omplir tot el poble de festa ,  el recorregut va ser el tradicional  de les festes , encapçalat per els santlluisers que tenien les torades obligades al geriatric , sa vessa mos fot  i totes les cases que tenien les portes obertes convidant els geganters a fer un pastisset .
foto diari Menorca

La volta va durar de les 16:45 fins les 19:15  aproximadament , un cos ple de gent i gegants ballant feien una estampa ben polida  fins que van arribar tots de nou as pla de sa creu , un darrer ball conjunt i cap a puesto a descansar.
foto Diari Menorca
Seguidament teniem la diana de les festes , un moment amb molta menys desitat de gent però que es fa molt acoidor , en Lluís i na Maria junt amb na Tecla van sortir a anunciar al poble que la festa seguia, acompanyats dels xirimiers de Pollença i la banda de Pollença, no van deixar cap racó del poble sense anunciar que la festa tornava a ser al carrer.
Els gegants van dançar ben alegres per els diferents carrers, la gent anava sortint al carrer mentres sentien la música , i algunes cases ens convidaven a beure o menjar.
El recorregut va variar una mica , per abarcar alguns carrers que no s`havien fet el dia anterior  fins tornar de nou al Pla de sa Creu on van fer un ball i es van guardar fins la nit.
Una desfilada de carroses amb molts gegants, això és la deficinició de la gran nit  de Sant LLuís , en aquest cas els gegants d`Es Castell no van participar però si ho van fer  en Xoroi i sa Fadrina de Biniadrís i també en kikus i na Kika , junt amb n`Abu Umar i na Nura , així Llucmaçanes treuria 8 gegants i Alaior els seus 4.
La nostra colla va fer un gran esforç per treure 10 figures cosa que normalment sols realitza per Sant Gaietà però la ilusió de festa era molta i veure es cos ple de gegants era un gust!.
Tot i la lentitud de la desfilada , la qual va fer que les colles haguesin d`esperar bastant per poder tornar enfilar el cos per amunt , va ser una gran jornada en la qual els gegants de Sant LLuís van ballar com els grans amfitrions que eran.
En aquest moment ja estan desmontats i ben tapats , doncs els i queda un any de repos fins tornar al carrer i aquesta vegada per cel·lebrar els seus 25 anys  d`història.
video de les festes: