Cercar en aquest blog

dimecres, 11 d’agost del 2010

Dissabte de Sant Gaietà 2010

Bones amics i amigues , avui farem la publicació fent referencia al dissabte de festes de Sant Gaietà 2010 .
A les 17 :30 en punt desde el punt més alt del poble , (el campanar ) va començar l`anunci de festa major , la repicada de campanes , però primer es van realitzar 125 campanades , fent referencia als 125 anys de festa major a Llucmaçanes en honor a Sant Gaietà .
Els gegants es trobaven plantats a la plaça esperant impacients la repicada , el dispar de morters, y que la banda comences a sonar per omplir el poble de festa.
Una vegada començat el passacarrers , va passar per els tradicionals carrers de Malbuger , sa Font , camí d`es Fasser, carrer Malbuger , i de nou sa plaça .
La comitiva la formaven com és tradicional sols els nostres gegants , els primers eren en JOan i na Rita , seguits per en Toni es Saig i na Tònia de la Sala ,junt amb en tòfol, Llavors trobavem la banda de música de Maó , seguida per en Kikus i na Kika , que aquest any ballaven més que mai celebrant el seu 20è aniversari, llavors teniem n`Abu Umar i sa princesa , i tancant la comitiva els avis Perico i Aguedet.
Molta va ser la gent que va serguir el passacarrers , en algun moment dificultant el pas dels gegants .
Una vegada arribats a la plaça van realitzar 2 balls i cap a casa , que arribava el torn dels cavalls.
Una gran gernació va omplir el poble de gom a gom , va ser un intens i divertit dissabte de Sant Gaietà.
Ara posem la cronica realitzada pel diari menorca sobra el primer dia de festes:
Llucmaçanes es converteix en la capital del jaleo i de la festa

La Colla de Geganters i la Banda de Música de Maó van encetar la festa, mentre que els trenta cavalls de la qualcada van protagonitzar un jaleo sense incident



"Les desenes de persones que passades les 20 hores caminaven pels camins de na Ferranda i de Baix cap a Llucmaçanes feien preveure la primera imatge que qualsevol visitant podia copsar en arribar al poble en festes. Una autèntica gernació que omplia el pla de Sant Gaietà esperava el començament del jaleo, mentre que molts altres caminaven pels carrers que conflueixen a la plaça. Està clar que ahir el centre de l’Illa s’havia desplaçat a Llucmaçanes per celebrar la festa major en honor del patró Sant Gaietà.La repicada de campanes i el dispar de morters van anunciar a les cinc i mitja del capvespre el començament de la festa que enguany s’ha vist embellida amb la celebració del 125è aniversari de patronatge del sant titular de l’església. La Colla de Geganters del poble va passejar els seus gegants pels carrers, mentre que el recorregut era amenitzat per la Banda de Música de Maó, davant l’expectació dels petits i grans que no es volien perdre l’inici de la festa.Poc temps després, la trentena de cavalls que enguany formen la qualcada, presidida pel caixer batle Nofre Janer, van recórrer els carrers, oferint els primers bots a les nombroses persones estaven a les voreres i a aquelles que, a poc a poc, anaven arribant a la població. Una qualcada que aquest any compta amb la particularitat que els cinc cavallers residents al poble l’han convertida en la qualcada amb major presència de genets llucmaçaners.

Posteriorment, a l’església es van celebrar les solemnes completes en honor de Sant Gaietà, acte religiós de rellevància -juntament amb la Missa de Caixers d’avui matí- que va oficiar el caixer capellà Joan Tutzó. El temple presentava un immillorable aspecte, amb nombroses persones que van participar en la celebració i la presència del sant patró que lluïa la seva imatge renovada en commemoració de l’aniversari del seu patronatge.

Al pla de Sant Gaietà i als altres carrers l’ambient festiu va incrementar-se amb una presència massiva de gent que, segons diversos testimonis, va superar les festes de l’any passat. L’entrada del caixer batle i del caixer capellà va encetar el jaleo, que es va desenvolupar sense incidents, mentre nombrosos visitants no aturaven de fotografiar els cavalls i cavallers. En el moment de tancar aquesta edició, la Creu Roja havia fet nou assistències sense importància."