Cercar en aquest blog

diumenge, 6 d’octubre del 2013

Tornem a recordar un estiu ple de festa " Pregó de Sant Gaietà 2013" estrena de n`Abu Umar i na Nura

Tornem mesos enrera en aquells dies de nervis quan ses festes de Sant Gaietà començaven a arribar, una sorpresa ja era anunciada al programa de festes! , Llucmaçanes donaria la benvinguda a una nova parella de gegants. Aquests eren una revindicació dels joves de la colla , i també les figures de n`Abu Umar (2004) i sa Princesa necesitaven d`una restauració que mai acabaria de funcionar per un problema estructural sobretot de la geganta.
Així va ser com es va pendre la desició de salvaguardar les figures tal i com es coneixien i no deixar que es deterioresin més , que restarien guardades per futures exposicions o alguna sortida prou important que requerís de la seva presencia. Així aquesta parella de gegants donaria pas a una de nova amb una imatge totalment renovada . El gegant seguiria representant el jove governador àrab de Menorca  n`Abu Umar , i segueix portant el mateix vestuari de n`Abu Umar del 2004 realitzat per Auxili Fàbregues. La geganta faria un canvi radical , voliem que fos una parella adequada per n`Abu Umar  una jove guapa, de mirada dolça, però un personatge ple de simbologia que donaria pas a poder recrear una llegenda sobre la reconquesta de Menorca.
 EL nom escollit per la geganta seria Nura, era el nom que donaven els fenicis a Menorca i és un nom que també te origen Àrab per lo qual encaixava a la perfecció amb el que es volia representar .
Així va ser com al taller de Llucmaçanes començaven dues noves escultures  que havien de ser la novetat de les festes , molta feina van portar i gràcies a moltes persones del poble que van voler posar el seu granet d`arena per que els gegants fosin una realitat.
Mentres els nous gegants s`estaven realitzant  sa Princesa i n`Abu Umar (2004) feien les seves últimes sortides a les diferents escoletes de Maó. Així arribat el dia i amb les noves escultures ja acabades , era el moment de vestir-les per la seva presentació , aquesta seria l`única vegada que es vorien junts els gegants vells i els gegants nous , així n`Abu Umar (2004) seria vestit amb la replica del vestuari de n`Abu Umar original (1987).
Així tenim que dia 28 de Juriol  estava anunciada la presentació dels nous gegants  envoltats de gran secretisme ja que quasi ningú els havien vist .

Els quatre gegants grossos ja presidien la plaça ,  l´avi Perico i S´avia Aguedet, en Joan i na Rita. a la banda dreta de l`església i a l`esquerra en Joan i na Rita junt amb n`Abu Umar (2004 ) i sa Princesa, el sol començava a baixar i era el moment en que el pregó començava , a carreg d`en Pau Obrador , seguidament el Llucmaçaner de s`any i llavors ja el moment més esperat de la nit, en Xim, un jove integrant de la colla va ser l`encarregat de pujar a l`escenari per presentar la nova parella de gegants  que deia el següent:
"Bona nit
Avui donem el tret de sortida de les nostres estimades festes de Sant Gaietà 2013,  en les quals els gegants de Llucmaçanes en són uns dels principals referents.
Avui será un dia especial que marcarà un abans i un després a s`historia de sa colla, donam sa benvinguda a una nova parella de gegants , que substituirà a sa Princesa i n`Abu Umar , que participaran per darrera vegada a les nostres festes.
Ell representa el mateix personatge , un jove que va ser l`últim gobernador àrab de l`illa , d`aquest vos podem contar que es va enamorar d`una joia del mediterrani  , de cabells foscos com ses roques de favaritx,  ulls d`aigues cristalines , llavis rotjos com ses terres de Ferreries ,  pell fina de l`arena del sur, vestit del color marfil del marés, unes joies com els rajos del sol que ens iluminen, i una expressió dolça que caracteritza a tots els  menorquins i menorquines.
Ella és una jove que va ser motiu d`enfrontament entre n`Abu Umar i n`Alfons III, que volia conquerir el seu amor un 17 de gener del 1287.
Volem aprofitar per donar les gràcies , a na Rosa Jurado , sa botiga Trossos, sa mercería de  Sa Plaça, n`Aisha Cardona, na Sita Allés, na Gertrudis Carreras i na Francisca Arnau.
Així doncs donem la benvinguda a la nova parella de gegants de LLucmaçanes , n`ABU UMAR i na NURA!"
En aquell moment la banda de música de Maó  interpretà el pasdoble " Gato montés" els gegants que es despedien es van posar a ballar i mentres la canço avançaba els nous Abu Umar i na Nura feien la seva entrada a la plaça  sortint del seu amagatall entre els aplaudiments de tota una plaça plena de gent.
Una vegada acabat el seu primer ball les quatre parelles de gegants farien el primer ball oficial de les festes a ritme de l`himne a Llucmaçanes.
Aquest seria el ball final de n`Abu Umar (2004) i sa Princesa que es despedien del seu poble.
Sant Gaietà ja havia començat i la festa estava assegurada durant tota una setmana plena d`actes!
 Video de la jornada: