Cercar en aquest blog

dimarts, 15 d’octubre del 2013

Sant Gaietà 2013 ses nostres festes !

Seguim amb el resum de les festes d`estiu 2013 , i seguint cronologicament seguirem parlant de Sant Gaietà 2013.
Després d`un pregó  que va ser molt especial per a nosaltres, ja que varen despedir a una parella de gegants per donar pas a un Abu Umar renovat i a na Nura, amb un acte de presentació ple de simbologia per fer més fort el sentiment i orgull cap a les figures llucmaçaneres.

Una setmana després, arribava el plat fort , els dies més grans de l`any a Llucmaçanes , els dies de festa major en honor a Sant Gaietà . Així dia 2  dissabte de festes quan el rellotge marcava les cinc els geganters començaven a omplir es pla de Sant Gaietà , poc a poc la gent es posava les seves faixes i amb nervis i il.lusió, esperaven el moment de començar a veure sortir els nostres tan estimats personatges, ja que són els dos únics dies a l`any en que els gegants de festes surten tots junts .
 Així a les 17:15 els gegants començaven a ser plantats a la plaça, sa gent començava  arribar , sa Banda de Maó afinava els seus instruments i un primer coet anunciava que els gegants ja estaven apunt  que la festa en breu s`iniciava, i així a les 17:30 els deu gegants de festes  encapaçalats per en Joan , na Rita , llavors els nouvinguts Abu Umar i Nura , en Toni es Saig i na Tònia de la sala  la Banda de Maó i tancant la comitiva en Kikus i na kika i com no els tan estimat Perico i Aguedet es l`avis de Llucmaçanes.
Així les campanes  rodolaven , i els coets en força esclataven ,i amb ells els sentiments de festa!.

Els gegants van començar a ballar amb moltes ganes i alegria ,  per tots els carrers i places del nostre poblet , fent les toradetes de rigor a les cases de veïns que volien oferir als geganters i músics un got d`aigua i un pastisset.
Així el passacarrres anava avançant i arribava el moment de retornar a la plaça on es realitzarien un parell de balls i com no la despedida fins al dia següent , amb l`himne a  Llucmaçanes.
Unes grans voltes de tots els personatges donarien per finalitzada la jornada de gegants i donarien pas al primer toc de fabiol de les festes, amb l`arribada de la qualcada i el Jaleo.

Diumenge dia 4  en Joan i na Rita es van aixecar ben prest per avisar al poble que la festa es tenia que reprendre. 
Així a les 9 en punt es dos gegants van començar a fer el passacarrers més llarg de les festes que  aquesta vegada varen estar acompanyats per la banda de Tambors i Cornetes de José i sus Muchachos d´Es Castell, on varen fer ballar els nostres gegants amb el seu tradicional toc de diana, per tots els carrers del poble arribant fins part del camí de baix , una visita obligada dels matins de Sant Gaietà.

Una vegada arribat aquell moment , els gegants ja han de correr per arribar a temps a la plaça i presidir el primer toc de fabiol de la segona jornada de festes  , desde cada banda de l`entrada principal de la nostra esglesia.
Una vegada es recollit el caixer capellà  els gegants es retiren a descansar fins lel capvespre, mentres la qualcada fa el seu paper com uns dels principals protagonistes de les festes. 

Ja dia 4 fosquet , quan les forces ja comencen a fallar arriba el torn ballar més que mai! els gegants tornen a sortir però aquesta vegada acompanyats dels convidats d`altres pobles , els gegants de la ciutat de  Maó,  el gegant Yurka d`es Camí des Catell,  els gegants Xec i Marge simpson d`Es Castell acompanyats dels seus grallers i com no la banda de música de Maó que faria ballar a tota la familia de Llucmaçanes.

Així a les 19:30 tothom plantat enmig de la plaça i  ha ballar,  durant una hora fent el mateix recorregut que el dissabte de festes , i a la seva arribada , els gegants feien la seva entrada a plaça i llavors s`anaven situan a la vorera , una vegada tots plantats , un ball de totes les figures  i ja per despedir la jornada i les festes de Sant Gaietà l`ultim ball de despedida , l`himne a Llucmaçanes ballat sols per els gegants de Llucmaçanes.
Seguidament es van entregar els records a totes les colles i l`AVV de Llucmaçanes convidà al assistens a un petit refrigeri a l`interior de les dependencies municipals.

Les festes van ser un èxit , marcades per els nouvinguts Abu Umar i Nura que van ser admirats per el seu poble que dies abans els havia donat la benvinguda .
Dissabte de festes:


Diana de les festes:
Diumenge fosquet: