Cercar en aquest blog

dilluns, 20 d’octubre del 2008

Festa de la Mare de Déu del Toro Patrona de l`illa de Menorca




Hola amics/gues geganters. Com vam dir, ja que haviem acabat el resum d`estiu 2008 , es farà un repàs de les sortides anteriors .






Avui explicarem una festa que va ser important i a la vegada emotiva per el nostre grup , i és que la nostra agrupació va ser convidada a participar dia 8 de maig , a la festa de la Patrona de l`illa de Menorca , la Mare de Déu del Toro .



Aquesta festa té un caire especial , ja que es va cel.lebrar al santuari que es troba al punt més alt de l`illa , a la muntanya de El Toro.


S'ha de dir que els nostres gegants han estat els únics i primers que han aconseguit pujar al santuari caminant per les grans costes de la muntanya.



Farem una mica de memòria i reviurem aquell dia 6 de maig del 2007.


Els gegants que es van desplaçar fins el poble d`Es Mercadal van ser en Joan i na Rita , per aquella ocasió la nostra geganta va deixar la seva cullera a la cuina , per a portar un ventall i una cistella plena de flors , era una ocasió especial , anavem a veure la patrona!!!!!!





A les 9 del matí vam sortir des de la plaça de la Constitució i vam fer una petita volta pel centre del poble amb els que mesos posteriors serien els membres del grup de músics oficial de la colla , agafant camí cap al nostre destí , la muntanya de El Toro.





Una vegada vam estar als peus de la montanya vam enfilar camí cap amunt , amb unes grans costes , però amb una il·lusió molt gran .


Un moment molt emotiu va ser quan els nostres músics sonaven des de dalt el mirador del santuari , i tota la música es sentia per les faldes de la muntanya. La veritat és que encara avui, els que vam pujar, ens emocionam quan recordam aquella efemèride




Lo pitjor van ser les darreres voltes , les més inclinades , però els músics van baixar aquell tros perquè els gegants poguesin fer la seva arribada triomfal al santuari.





Allà ens esperava el rector del santuari junt amb el Bisbe de Menorca per a entrar al temple .


Una vegada vam estar a l'interior del pati els gegants van fer un ball en honor a la Mare de Déu del Toro i es van situar un a cada costat de la portalada de l`església, després els geganters van treure les flors del cistell de na Rita i van entrar en formació juntament amb els músics , que van sonar la peça " maniquí" fins els peus de la Mare de Déu on es van dipositar les flors i on tots els participants van rebre de mans del rector un record d`aquest gran fet.



Així va ser , i ara ja tornant a aquest any , ens van comunicar que es volia fer una festa en honor a la patrona , i que volien que els gegants tornessin al santuari, ja que hi havia una cosa per ells. Aquesta vegada els gegants van pujar en furgoneta , ja que la festa es va fer en un dia entre setmana i les inclemencies del temps tampoc haurien permès una nova caminada.



Els gegants van estar exposats durant la cel.lebració de la missa, sota el pòrtic , una vegada acabada , els geganters van entrar amb un gran centre de flors acompanyats com no podia ser d`altra manera pels nostres músics que van interpretar l`Himne a Llucmaçanes .

Entre el públic assistent , hi havia un grup de llucmaçaners , que en veure la seva colla i sentir el seu himne , es van emocionar .

Va ser un moment molt emocionant , la comitiva va entrar fins l`altar major i una vegada allà van fer entrega del centre de flors a la Mare de Déu.


Allà van ser rebuts pel Bisbe de Menorca , el rector del santuari i l`alcalde d`Es Mercadal .


Una vegada feta l`ofrena, el Bisbe i l`alcalde d`Es Mercadal van fer entrega a la colla de geganters de dues medalles de tamany gegant , amb una inscripció:





" Els Gegants En Joan i Na Rita


Amb agraïment per la participació


en la Festa de la Mare de Déu del Toro

d`avui 8 de Maig de 2008


i la pujada a peu del maig de 2007


A Major Glòria de Déu "







Una vegada feta l`entrega de les medalles , el Bisbe , el Rector , l`alcalde d`Es Mercadal i la resta d`assistens a la missa , van sortir al pati acompanyant els geganters i músics , per a veure com eren posades les medalles als gegants . Posteriorment en Joan i na Rita van demostrar la seva alegria amb un gran ball que va ser aplaudit per tots els allà presents .





Una vegada acabat el ball els gegants van fer un petit passacarrers pel santuari fins arribar a l`aparcament on hi havia prevista una demostració de doma menorquina .


Els gegants van realitzar un parell de balls i van donar per finalitzada la seva actuació a la festa de la Mare de Déu del Toro.


S'ha de dir que des d'aquell dia els gegants llueixen les medalles per totes les seves sortides davant l`admiració de la gent que les veu ( ja que avegades amb tantes ballades és mal de fer) .

Videos de la pujada al Toro de 2007;

http://mx.youtube.com/watch?v=NzCzqG4eeOs

http://mx.youtube.com/watch?v=dL-EbPzCzZg

http://mx.youtube.com/watch?v=4QUMsC6g35I&feature=related