Cercar en aquest blog

dijous, 9 d’agost del 2012

Sant Gaietà 2012

La publicació d`avui parlem sobre les nostres festes , les de Sant Gaietà .
Aquest any com ja ve sent habitual , començam les nostres soritdes amb el pregó de Festes , que aquest any va anar a càrreg d`Agustí Jansà.

Els gegants que van sortir al pregó van ser en Joan , na Rita , l`avi Perico i s`àvia Aguedet, que van presidir en tot moment els actes que es van realitzar la nit del 29 de juliol as Pla de Sant Gaietà.
Una vegada finalitzat el pregó i anunciat el llucmaçaner de s`any , els 4 gegants van fer el seu primer ball de les festes ! i com no podria ser d`altre manera l`himne a Llucmaçanes.
Llavors tots els nostres personatges van esperar a l`antic centre sanitari , visitats pels fillets i filletes llucmaçaners durant la setmana de festes , esperant impacients els dies grans dia 4 i 5 d`Agost.
Dia 4 estaba anunciada la sortida dels nostres gegants a les 17:30 h , la plantada dels 10 gegants a sa plaça anunciaba l`imminent inici de la festa i així va ser, quan des de dalt el campanar amb una gran repicada es va anunciar que la festa començava i que no podia acabar fins dilluns a les 12 de la nit amb la potent traca!.
Així la banda de música de Maó es va posar a sonar i tots els gegants van ballar ben alegres durant més d`una hora per tot el poble.

Seguidament en arribar a sa plaça , agafaven el relleu els cavalls i el primer toc de fabiol , amb les vespres , el jaleo i la revetlla!.
Al dia seguent a les 9 del matí els nostres gegants tornavem a sortir al carrer , aquesta vegada però sols sortirien en Joan i na Rita acompanyants per la banda de Dalt Sant Joan, el recorregut com ja és tradicional no va deixar cap carrer del poble , per anunciar que sa festa tornava a començar.
Una vegada arribats a sa plaça es dos gegants es queden un a cada costat de la portalada de l`esglèsia esperant com a bons llucmaçaners sentir el primer toc de fabiol del dia de sa festa.
Seguidament va sortir sa colcada , la missa de caixers , el jaleo , les canyes , una emotiva despedida , sa beguda i llavors l`aiguarrós.
Els nostres protagonistes tornarien a sortir just quan els caixers arribaven de repartir l`aiguarrós ja a les 19 h començaven a sortir per la porta del centre sanitari les notres figures , mentres les dels altres pobles anaven arribant.
Així a les 19:30 estaven apunt a sa plaça , els gegants de Maó , els de l`Ibas, el gegant del camí d`es Castell , el gegant Xec de la colla d`Es Castell i els 10 llucmaçaners.
Acompanyats per la banda de dalt Sant Joan i per la banda de música de Maó la llarga comitiva de figures va fer la seva tradicional passetjada per el poble , ja anunciant la seva despedida fins l`any que ve!.
En arribar a sa plaça cada grup va ser la seva entrada a plaça i al final van ballar un pasdoble tots junts i per finalitzar els nostres gegants van ballar l`himne a Llucmaçanes per donar per acabat l`acte amb l`entrega de records.
Fins Sant Gaietà 2013!