Cercar en aquest blog

diumenge, 20 de febrer de 2011

Un poc d`història fins arribar al Carnaval 2011

Bones amics/gues i seguidors d`aquest blog , faltan menys d`una setmana per sa gran festa de carnaval , en aquesta publicació parlarem una mica dels inicis de les figures de la nostra comparsa de carnaval.
Era l`any 2002 quan passat l`estiu es van reunir els joves de la colla de geganters , aquests volien més festa , que la temporada de gegants no sols fos a l`estiu , sino que també tinguesim algun altre punt de trobada durant la llarga temporada en que les figures principals de la nostra colla descansen.
Així va ser com va sorgir la idea de crear unes noves figures per a participar a les festes de carnestoltes o carnaval. Aquestes coincideixen aproximadament faltan mig any per arribar a Sant Gaietà , la nostra festa principal .
Retornant als inicis , la broma de fer unes noves figures es va anar fent realitat , en primer lloc es va fer el Rei del carnaval , que més endevant rebria el nom de Rei Bernat d`es Clot, aquest en un inici havia quedat massa serio , i a la vegada un gegant sol quedava bastant pobre , així que es va decidir crear una parella per el Rei , així va nèixer na Pili , una vegada construits els nous busts , es va procedir a confeccionar les primeres vestimentes dels dos gegants , molt sencilles , tan amb les seves teles com amb la seva confecció , hi ha que recordar que tota la vestimenta va ser creada per els propis joves de la colla entre 13 i 17 anys.
Aquells gegants es van estrenar , encapçalant la rua de carnaval de Maó de l`any 2003 junt amb la desapareguda Banda Nura .
La experiència va ser tot un èxit , i la gent va donar peu a seguir endavant amb el projecte .
a principis d`octubre del 2003 , es va començar a pensar en el carnaval 2004 , i es va proposar la construcció de noves figures per ampliar a 4 el número de gegants .
Així va ser com van néixer na Xisca i sa bruixa Gorguina , aquesta vegada la colla va decidir cambiar de poble per estrenar les noves figures i tornar a treure els reis del carnaval, aquell any van anar al poble d`Alaior , encapçalant la gran rua junt amb la banda de música d`es Migjorn Gran , si a Maó van tenir una gran acceptació , a Alaior la cosa va ser molt millor , la gent va valorar molt la feina realitzada i els balls dels gegants per la qual cosa es va concedir el 3r premi de comparses i un premi especial per la nostre comparsa de carnaval!.
Com es pot veure la cosa creixia , i les ganes i la ilusió seguien el mateix ritme , aquell mateix any els gegants de carnaval van ser exposats a la exposició dels 14 anys de gegants a Llucmaçanes , durant el trasllat la reina de carnaval va petir un petit incident per la qual cosa va haver de passar per el taller .
Aquell any 2004 just a mitjans setembre es va començar a treballar amb la figura que va ser restaurada del tot , modificant algunes parts per a millorar el seu aspecte , així el rei també va ser repintat i els dos van estrenar noves corones . Es va plantejar també la confecció d`un nou vestuari per els nous monarques carnavalers i així va ser com es van realitzar dos nous vestits per a que els reis lluiguesin com mai que són els que es poden veure actualment. Però la cosa no acaba aquí , hi havia la idea d`ampliar la comparsa , ja teniem els reis , la criada , i la bruixa , i una cort reial sempre hi ha un bufó !, així es va començar a donar vida a nen Xim , un bufo amb un capell de 4 puntes amb grans picarols.
El carnaval del 2005 es presentava amb molta ilusió , s`havia fet molta feina per millorar tota la comparsa ,i es volia tornar a sortir a la rua de Maó. Un altre factor que també es va tenir que plantejar , va ser la música , aquell any la Banda Nura ja no sortia als carnavals de Maó, i els gegants necesitaven música així que es va tenir que fer un esforç tan manual com economic , per llogar un equipo de música , amb els seus altaveus , un motor de llum , i poder disposar de vehicle per portar-lo cosa que mai s`havia tingut que fer .
Així va arribar el dia de la rua , i la nostra comparsa va sortir desde l`avinguda de Menorca ja fent festa , aquell any sortirien en 5a posició però la presencia de 5 gegants carnavalers ja impresionava al públic assitent .
Just començar la rua , la gent va poder admirar totes les figures que no van parar de ballar en cap moment , fins i tot es va preparar una coreografia per fer un ball davant el jurat a la plaça de l`ajuntament de Maó , la gent ens seguia , i és que es va fer molta festa!.
La nit semblava que acabaria en arribar de nou al local per deixar les figures , però no seria així , quina va ser la nostra gran sorpresa al saber que haviem guanyat el carnaval de Maó! millor comparsa del 2005 , la gran feina i la ilusió amb que s`havia fet va tenir un gran premi .
La premsa insular en va fer resó de la espectacularitat de la comparsa de gegants , i així ens vam despedir d`aquell carnaval.
L`any 2006 es va deicir cambiar de poble novament , aquell any es sortiria a Es Castell , per una banda per que la gent volia tornar a tenir el dissabte de carnaval per poder sortir en comparsa amb els amics i com a Es Castell la rua es realitza el diumenge , es va poder fer tot , treure la comparsa i sortir de festa amb amics .
Aquell any la nostra comparsa va patir pocs canvis , la que més la bruixa Gorguina que perdria les seves tonalitats verdoses per un color més natural de pell .
La rua estava programada a les 16 h però aquell any el dia no va acompanyar gens , va ploure tot el matí i el migdia va aturar , però just a l`hora de sortir va començar a poliscar , però els gegants i tothom estava a la plaça davant l`esglèsia així que es va decidir acursar la rua però no cancelar-la .
Així va ser com els gegants junt amb la banda de música d`es Migjorn van començar a ballar , la mala sort va esperar poc d`arribar i sempre recordarem aquell carnaval per una gran caiguda que va patir la geganta Xisca just 10 minuts després d`haver començat.
La geganta va quedar bastant mal ferida , estructuralment però "the show must go on! " així que una vegada vist que el geganter no s`havia fet mal que tot havia quedat en un ensurt , la comitiva de gegants va segir la seva passtjada fins la plaça de s`esplanada amb na xisca anat xino xano mentres els altres gegants ballaven al ritme de la banda de música.
Una vegada acabat el carnaval del 2006 es va procedir a restaurar na Xisca per a que pogues tornar prest a fer festa .
L`any 2007 es va tornar a sortir al poble d`Es Castell però d`aquest any sols podem destacar que la comparsa de gegants no va poder sortir al complert , i es va decidir que ja que no podien sortir tots , doncs sols treure els reis del carnaval . Aquell any el temps tampoc va acompanyar massa pero a l`hora de sortir el temps va donar una treva i es va poder realitzar tot el recorregut .
De la rua del 2007 podem destacar que els nostres gegants van ballar per primera vegada a l`interior de la plaça de l`interior de l`ajuntament als ritmes de la banda de música d`Es Migjorn Gran.
Del 2007 podem dir que la gent es va quedar amb ganes de veure la comparsa al complert , tan per part de la colla com per part del públic , així que l`any 2008 els 5 gegants van tornar a sortir encapçalant la rua de carnaval d`Es Castell junt amb la Banda de Música d`Es Migjorn Gran .
Després de dos anys de pluja el temps si va acompanyar un sol ben lluent va acompanyar tota la desfilada fins a la seva fi , amb grans ballades dels nostres principals protagonistes.
D`aquell any va néixer una nova idea , els gegants havien tingut una gran acceptació , i haviem participat en 3 pobles diferents i es va plantejar la idea de sortir a Llucmaçanes .

El repte era gran , ja que mai s`havia realitzat cap rua de carnaval al nostre poblet , però no era mala idea intentar-ho , així la colla es va posar mans a la obra junt amb l`associació de veïns de Llucmaçanes per organitzar per primera vegada una festa de carnaval amb rua per els carrers de Llucmaçanes.
Aquella no seria l`unica idea , aquell any el Rei Bernat seria restaurat per a millorar la seva imatge per que lluigues com mai , davant el seu poble com el principal protagonista de la festa. No sols es va restaurar el seu bust , sino que les corones dels reis es van veure modificades estrenant una nova imatge .

Aquell any el carnaval el vam celebrar 7 de febrer uns dies abans que als altres pobles , tothom va posar molta ilusió per fer la festa , però el dia no va sortir del tot aclarit , la pluja va fer acte de presencia , durant la major part del matí , però a les 16:00 va sortir el sol i la rua programada per les 17 h va poder sortir tranquilament , la gent del poble va respondre i podem dir que el carnaval de Llucmaçanes 2009 havia sigut un èxit .

L`any 2010 es va tornar a organitzar el carnaval a Llucmaçanes aquest any la plaça va ser enramada i es va montar un entarimat per a realitzar un espectacle , els gegants de nou van tornar a ser els protagonistes de la festa , i si l`any 2009 va tenir bastant de públic l`any 2010 va superar l`edició anterior.
Dels gegants podem destacar que la Bruixa Gorguina va estrenar una capa nova per a lluir com mai davant el seu poble.
Ara mateix ens trobem finalitzant el mes de febrer , just uns dies abans de la nova edició del Carnaval de Llucmaçanes . Aquest any hi ha nou espectacle , premis a les millors disfresses i com no una nova sortida dels gegants de carnaval , que és l`unic dia a l`any que veuen la llum del sol!

Aqui teniu el video de presentació del carnaval 2011 de Llucmaçanes!




VOS ESPEREM A TOTS BEN DISFRESSATS DIA 26 A LES 17 H PER FER FESTA DE CARRER!