Cercar en aquest blog

dijous, 1 d’octubre del 2009

80 anys de gegants

Bones amics i amigues.
En la publicació d’avui parlarem de dos temes en concret. El primer és Antoni Pons Melià i després parlarem dels 80 anys de gegants .

Aquest any, com molts ja sabeu, els Gegants de la ciutat de Maó, en Tomeu i na Guida, han complert el seu 75è aniversari des de que van quedar a viure a Maó. Però també hem de recordar que aquest any es celebren els 80 anys del primer passacarrers de gegants a unes festes menorquines. Aquest fet ocorregué l’any 1929 a Maó. Aquest fou el primer cop que es van veure passejar unes figures gegants per la ciutat, durant les seves festes majors. Aquells gegants van venir per passar uns dies per poder animar les festes de la ciutat.
Aquests són els primer gegants dels quals ens han arribat imatges de la seva estada a Maó ,(tot i que es te constància que més o menys al 1900 van venir uns gegants a la representació de la Sarsuela de "Gigantes y Cabezudos" al teatre principal.) .

Els primer gegants que van arribar a les festes de Maó l`any 1929 amb en Toni Pons Melià a l`esquerra de l`imatge junt amb el gegant.

Aquells gegants van néixer de les mateixes mans que els gegants que 5 anys més tard tornarien a venir per la mateixa finalitat , però a diferencia dels primers , aquests varen quedar a l’Illa per sempre.

Com podeu suposar, aquests gegants són els que actualment coneixem com en Tomeu i na Guida .Els primers gegants són uns germans d`en Tomeu i na Guida , fins i tot es té el dubte de si podrien ser els mateixos gegants que van venir al 1929 , tot i que això es poc probable .

Aquells primers gegants van passejar per tot Maó , fins i tot van anar a fer una visita a l’hermita de la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de Gràcia .Poques són les imatges que es conserven de les festes d’aquella època , però ens serveixen per poder garantir que al 1929 hi va haver gegants i que aquests eren uns germans bessons d`en Tomeu i na Guida o ells mateixos, fet que no podrem conèixer mai .

Al principi d’aquest article fèiem referència a Antoni Pons Melià . Avui per avui ell és un home de 93 anys, conegut de jove com "Fill d’es cabu d’es Satxus " ja que el seu pare va ser el primer cabo de la Guardia Municipal de Maó .El senyor Toni Pons Melià apareix en la que va ser la primera imatge de les festes de Gràcia amb gegants, a la imatge realitzada davant la façana de l`Ajuntament , juntament amb els gegants , cap-grossos , molts fillets , els portadors dels gegants i la banda de música situada a la balconada que dona a la Plaça de la Constitució. Una imatge que aquest any compleix 80 anys essent l’única fotografia original que conservem d’aquella època.

En Toni Pons Melià 80 anys després amb els gegants de Maó

En la fotografia anteriorment citada, trobem al nostre protagonista d’avui , ja que durant les passades festes de la Mare de Déu de Gràcia , van ser els gegants que va veure arribar l’any 1934 , cinc anys després de la primera parella de gegants , en Tomeu i na Guida qui es van anar a fer una fotografia amb ell , ja que també hem de destacar que l’encarregat de fer venir en Tomeu i na Guida a Maó l’any 1934 al igual que la seva compra , no va ser altre que el seu propi pare .Qui ho havia de dir...?

Ell va veure com van arribar els primers gegants a les festes de Maó , llavors va veure arribar en Tomeu i na Guida , i avui per avui es repeteix el que va passar 80 anys enrera , dia 7 de setembre una imatge amb els gegants que voltaven per la ciutat de Maó.

Aquest article és com un petit homenatge per Antoni Pons Melià , un dels fundadors de la nostra colla , que sempre ha estat al costat dels nostres gegants , al igual que van fer la seva dona na Margarita Vidal Barber (+) , i na Mariana Pons Melià(+) que ens van deixar durant el passat hivern i que per elles, els nostres gegants sempre tindran un gran record .