Cercar en aquest blog

dimecres, 18 de febrer del 2009

Un bon dijous jarder.

Avui parlarem d`un bon dijous jarder de l`any 1987 .

Aquell any l`institut de Formació Professional de Maó , " sa maes" van crear un gegant per commemorar el 700 aniversari de la reconquesta de Menorca al 1287. El personatge creat va ser el darrer governador àrab que va tenir l`illa , que es deia Abu Umar .

El gegant va ser construit per els mateixos alumnes del centre , instruits per el mestre Pere Mascaró. Una cosa representativa d`aquest gegant és que portava una reproducció de l`obelisc situat aquell mateix any ,( amb la mateixa finalitat que el propi gegant)que encara avui dia trobem plantat en la rotonda que porta el nom del darrer governador àrab , al igual que el gegant.
Arribat el carnaval d`aquell any , el dijous jarder tots els alumnes disfressats d`àrabs juntament amb el gegant , van fer un passacarrers per el centre de la ciutat fins arribar a l`ajuntament on va ser entregat al municipi , i pasaria a ser el 3r gegant de la ciutat de Maó.
Durant tot el carnaval va quedar plantat al balcó de "dalt la sala" ( nom popular de l`Ajuntament de Maó)
Una vegada passats els carnavals , es va intentar integrar la figura a les festes de la Mare de Déu de Gràcia , juntament amb en Tomeu i na Guida , però sols va sortir un any , al 1988 , coincidint amb la que va ser la primera trobada de gegants realitzada a Menorca durant el pregó de festes . Llavors va sortir el dissabte de festes , i va ser la seva darrera aparició com gegant , al carrer.
Degut al seu elevat pes , i descompensació , el gegant feia molt mal portar , i va quedar uns anys exposat al patronat de guardia , on estaven les oficines de cultura .

Alguns anys després el gegant que ja es trobava deteriorat , va ser guardat a sa plaça del carme, a una antiga carniceria , juntament amb els altres gegants de Maó.
Pocs anys després , el nostre protagonista d`avui , per el seu mal estat i el poc ús que es donava d`ell , va participar per últim cop en una festa popular de la ciutat .

Era l`any 1995 , quan va ser posat al fester de Sant Joan com un bujot més i va ser engolit per les flames .

Aquest va ser el trist final d`una figura que , tot i haver sortit molt poc, encara avui molta gent recorda aquell gegant àrab .Així va ser com va neixer l`iniciativa per part d`alguns membres de la nostra colla , per recuperar aquell gegant ,que mai hauria d`haver sigut cremat.
Així va ser com l`any 2002 es va crear la figura del nou Abu Umar , no seria una reproducció sino , un nou rostre totalment àrab que si mantindria algunes característiques de l`original . Tampoc portaria l`obelisc que caracteritzava l`anterior gegant . El nou lluiria una gran clau , que simbolitzaria l`entrega de Menorca .

Aquest gegant va estar guardat durant boni 2 anys , i va veure la llum per primer cop el 18 de juliol del 2004 , durant la celebració del 25è aniversari d`en Marti i na Maria gegants d`es Mercadal.
Així va ser com després de quasi deu anys , n`Abu Umar tornaria a participar en unes festes populars.
Hi ha que dir que es va estrenar a Es Mercadal com agraiment a n`Auxili Fabregues , modista que es va encarregar de realitzar el vestit del gegant .
Aquesta és la història de n`Abu Umar , una cosa que també va ser positiva , és l`alegria que van tenir totes aquelles persones que l`any 1986-87 van fer n`Abu Umar original a les quals va causar una gran llástima el final de la seva figura.

Foto del dia de la restrena de n`Abu Umar al 2004 , acompanyat de la seva parella "sa Princesa".

Ja per acabar volem desitjar a tothom un bon Carnaval 2009.