Cercar en aquest blog

dijous, 7 de febrer del 2013

10 ANYS DE GEGANTS PER CARNAVAL

Bones amics i amigues aquest Carnaval és especial per la nostra colla , es compleixen deu anys de l`inici d`un nou projecte , la creació de la comparsa de gegants de Carnaval . Uns gegants únics en el seu estil en totes les Illes Balears .
 Era l`any 2002 quan passat l`estiu es van reunir els joves de la colla, aquests volien més festa , que la temporada de gegants no sols fos a l`estiu , sino que també tinguessin algun altre punt de trobada durant la llarga temporada en que les figures principals de la colla descansen. Així va ser com va sorgir la idea de crear unes noves figures per a participar a les festes de carnestoltes o carnaval. Les primeres que agafarien forma serien la parella de reis, primer neix el Rei d`alegre cara però de posat seriós , seguidament es va construir la seva parella la Reina .
 Aquests nous personatges no van rebre nom fins un any després , senzillament eren coneguts com els Reis del Carnaval. Aquells gegants es van estrenar , encapçalant la rua de carnaval de Maó de l`any 2003 junt amb la desapareguda Banda Nura .
La experiència va ser tot un èxit , i la gent va donar peu a seguir endavant amb el projecte . A principis d`octubre del 2003 , es va començar a pensar en el carnaval 2004 , i es va proposar la construcció de noves figures per ampliar a 4 el número de gegants .
Així va ser com van néixer na Xisca i sa bruixa Gorguina , que junt amb els reis del carnaval, que rebrien els noms de Rei Bernat i Reina Pili , aquell any van anar al poble d`Alaior , encapçalant la gran rua junt amb la banda de música d`es Migjorn Gran , si a Maó van tenir una gran acceptació , a Alaior la cosa va ser molt millor , la gent va valorar molt la feina realitzada i els balls dels gegants per la qual cosa es va concedir el 3r premi de comparses i un premi especial per la nostre comparsa de carnaval. Aquell any 2004 just a mitjans setembre es va començar a treballar, es volia donar un aire més reial als dos primer gegants , per això es van arreglar les seves cares, es van confeccionar nous vestits i noves corones.
 Però la cosa no acaba aquí , hi havia la idea d`ampliar la comparsa , ja hi havia els reis , la criada , i la bruixa , i una cort reial sempre hi ha un bufó !, així es va començar a donar vida a nen Xim . Aquell carnaval la comparsa de gegants de carnaval va tornar a Maó , amb coreografia inclosa , i va ser considerada la millor comparsa del carnaval de Maó 2005. Els anys 2006, 2007 i 2008 la comparsa va participar encapçalant la Rua del Carnaval d`Es Castell junt amb la Banda de Música d`Es Migjorn Gran.
D`aquests anys podem dir que al 2006 la bruixa estrenaria nova imatge i que l`any 2007 sols ballarien els reis de Carnaval. D`aquell any va néixer una nova idea , els gegants havien tingut una gran acceptació , i havien participat en 3 pobles diferents i es va plantejar la idea de sortir a Llucmaçanes .

El repte era gran , ja que mai s`havia realitzat cap rua de carnaval al poble , però no era mala idea intentar-ho , així la colla es va posar mans a la obra junt amb l`associació de veïns de Llucmaçanes per organitzar per primera vegada una festa de carnaval amb rua per els carrers de Llucmaçanes.

Aquella no seria l`única idea , aquell any el Rei Bernat seria restaurat per a millorar la seva imatge per que es veiessin com mai , davant el seu poble com el principal protagonista de la festa. No sols es va restaurar el seu bust , sino que les corones dels reis es van veure modificades estrenant una nova imatge .
La festa es va programar un cap de setmana abans i va ser un èxit tot i que el temps no va acompanyar del tot. La celebració del carnaval a Llucmaçanes va durar els anys 2009 ,2010 i 2011 , cada amb més èxit de cada amb una major participació de públic , destacant que l`any 2011 l`organització i finançament de l`acte va anar tot a càrrec de la colla.

L`any 2012 seria un any trist per la comparsa , per primera vegada no sortirien al carrer, la colla no podia assumir l`organització en solitari de l`acte , però es van celebrar el 25è aniversari del gegant Abu Umar , que havia estat estrenat durant el carnaval del 1987. La colla va realitzar una rèplica del gegant original i va participar al carnaval de Maó. Aquest 2013 els gegants Reis , compleixen 10 anys de vida i després de quasi dos anys sense sortir , tornaran a ballar per els carrers de la ciutat que els va veure néixer . Aquesta vegada obriran la desfilada de carnaval junt amb la resta de la comparsa , anunciant l`arribada de la rua als carrers de Maó i diumenge dia 10 participaran també a la rua de Sant Lluís a les 12 del migdia.

Per molts d`anys Reis!