Cercar en aquest blog

divendres, 26 de setembre de 2008

Resum d`estiu Sant Gaietà 2008Apreciats amics dels gegants , seguirem amb el relat de les pasades festes de Sant Gaietà 2008 .En l`última publicació vam relatar , tot l`acte del pregó de festes , llavors el poble de Llucmaçanes començava la setmana gran de festes , durant la

qual cada dia es feien varis actes , cal destacar el concert de cel.lebració del 30è aniversari de l`associació de veïns , que és l`encarregada de l`organització de les festes .

Tots aquests dies eren el preludi de la festa gran que es concentrava en els dies 2 , 3 i 4 d`agost , en els quals els gegants en són una part molt important , una prova d`aixó és que van ser la portada del programa de festes .També hi ha que dir que durant tota la setmana la sala allà on estan exposats els gegants , no hi havia dia que no estagues oberta durant els diferents actes realitzats a la plaça , aixi els fiets i fietes els podien visitar, i aquest any més que mai ja que hi havia la nova incorporació en Tòfol , junt amb la resta de gegants i fins i tot els que també van sortir a les festes d`es Grau .


Dissabte de festes


Aixi és que ja tenim el dissabte de festes , de bon mati ja es nota l`ambient de festa , la gent a la botiga a cercar les coques, per a tota la gent que ens visita en festes .A la plaça el camió de la brigada de l`ajuntament posant l`arena per el jaleo, i sobretot es respirava un gran ambient de festa , el comentari que més es podia sentir aquell matí era: "bones festes ja ens vorem pes carrer avui capvespre".Els carrers enramats , tot estava apunt l`esclat de festa era inminent , pero hi havia que esperar a les 17 :30 h hora d`inici de la festa gran.

Els membres de la colla haviem quedat tres quarts abans de sortir , ja que hi havia que treure tots els gegants . Un fet a destacar és que , l`única vegada a l`any que es poden veure tots els gegants Llucmaçanes de festes , és durant el dissabte de festes i el dia de la festa a la tarde.Així que de dins el local situat a la plaça , que durant les festes fa el servici d`ajuntament , començan a sortir els gegants , ells són , en Quicus i na Quica (els gegants més antigs de la colla portats per la colla infantil) , na Xisca ( geganta que durant les festes representa al grup de 5 gegants de carnaval) ,n`Abu Umar i sa Princesa , en Toni es Saig i na Tònia de la sala ( portats per la colla jove) , en Joan i na Rita i com no l`avi Perico i s`àvia Aguedet , i aquest any com a gran novetat després de bastants anys sense veure cap capgròs al poble , apareix en Tòfol el primer capgròs que tenim propi del poble estrenat pocs dies abans .

Un fet a destacar és la recuperació de la banda de Música de Maó que s`estrena a les nostres festes , i quina millor manera que acompanyant els gegants.


JA SÓN LES 17:20 AL.LOTS GEGANTS A PUESTO¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡, és aixi com els gegants poc a poc es van posant per ordre enmig de sa plaça , sa banda es situa entre les parelles de gegants , i a les 17 :30 es sent el primer coet COMENÇA SA FESTA¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡ .Es comença a sentir la repicada de la campana de l`esglèsia els coets rebentant en l`aire i la banda comença a sonar , i com no , els gegants ballant , amb l`acompanyament de les palmes del públic .


Així comença el passacarrers , carrer Malbuger, carrer de sa font , una toradeta per beure aigua , i seguint ballant , la gent cridant a el nou vingut Tòfol , i ell balla que te balla de banda a banda de carrer , tot són moments d`alegria i sobretot molta festa. Llavors enfilen cap el carrer nou , i el carrer més estret del poble , es cami d`es fasser , en el qual els gegants van enfilar i en precaució de no tocar les parets de les cases.

Una vegada sortint del cami d`es fasser , la segona toradeta a can Tòfol i na Montse que com cada any desde fa 18 anys ells ens donen beguda .

Aiiii¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡ na Rita que ens ensenya es vestit de davall i en Joan que sa la mira .... sort que es saig vigila que tot vagi bé amb na Tònia as costat , na Xisca encalçant fiets i en Tòfol va darrera es que ella no pot anar , es gegants petits ballant ben aixerits , n`Abu i sa princesa de parella i es l`avis xinu xanu ballant , tancant el passacarrers .

Ja enfilam es carrer Malbuger de nou i cap a sa plaça , molta és sa gent que ens acompanya , i sa festa està assegurada .Entram a sa plaça i dues balladetes de tots junts i .."al.lots a guardar gegants , que prest arriben es cavalls" i poc a poc van entrar els gegants .A les 19 h començava el replec i el primer toc de flaviol , llavors les salutacions al caixer batle i a sa capellana i es caragol pes poble, cases plenes de gent , es poble viu sa festa.


Llavors tenim les completes a l`esglesia de sant Gaietà i a les 20 h el tradicional jaleo.


Una vegada acabat aquest , berbena fins les cinc de la matinada i a dormir , que demà toca xicar-se prest que sortim per sa diana.Dia de sa festa:A les 8:30 h els membres de la colla començan a arribar a la plaça que a les 9 h està anunciada la sortida de la diana , amb la banda de cornetes i tambors de dalt sant Joan de Maó i els nostres gegants Joan i Rita , que per primera vegada aniran acompanyats per en Tòfol.


És aixi com ja tenim els gegants apunt , i en Tòfol també , i sa banda comença a sonar ... "quinto levanta tira de la manta".... i es gegants a ballar que sa festa torna a començar.


Hi ha que dir que aquesta és una de les sortides més noves que fan els gegants , aquests van començar acompanyar-la al 2006 any que es van presentar en Joan i na Rita .


El recorregut és el més llarg de les festes , parteixen cap al carrer nou , cami d`es fasser, carrer malbuger , sa font, cami de baix , tornam cap es carrer de sa font , malbuger i cap a sa plaça , una cosa d`agrair és que de cada any hi ha més públic a aquesta sortida .


Una vegada els gegants arribats a la plaça , marxen a dormir fins es capvespre des dia de sa festa. A les 10h comença es replec de sa colcada missa major en honor al patró i es jaleo amb s`entrega de ses canyes verdes.

En tot són les 16 h quan ha acabat tot per la plaça i ara toca reposar i dinar una mica per que a les 18 30 hi ha que ser de nou a sa plaça , i es que es gegants tornen a sortir , pero aquesta vegada amb convidats , és la última sortida dels gegants en festes i és quan es sol convidar a la resta de colles de Menorca a participar en aquest darrer passacarrers de festes , en el qual els gegants es despedeixen fins l`any que ve davant el seu poble.

Els gegants que van venir van ser:


Els gegants de Maó , els d`IBAS , i en Miquelet es salero tots ells portats per la colla de geganters de Maó .


El gegant Mimo de la colla Queta també de Maó .De sant Lluis van arribar na Tecla i en Doraemon portats per la colla del poble, tot i que per problemes tecnics na Tecla no va poder sortir .I ja per acabar en Xec Calvet representant es Castell amb la seva colla.


Una vegada tots els participants estaven ja a la plaça es va donar l`inici del passacarrers , acompanyats dels diferents grups de grallers de les colles de fora poble , la banda de cornetes i tambors de dalt sant joan i la banda de música de Maó que acompanyava a les figures amfitriones.El recorregut va ser el mateix que el del dia anterior , molta va ser la gent que ens acompanyava ,totes les figures estaven constantment ballant al ritme de les diferents músiques.

Quan les diferents colles van arribar a la plaça es van anar col.locant a una vorera de la plaça per a rebre els gegants del poble .


Una vegada tots dins la plaça es va fer un ball amb tots els grups de grallers junts , l`entrega de records , i finalment totes les figures que representen Llucmaçanes van situar-se al mig de la plaça per a fer el darrer ball de festes , i com no podria ser d`altre manera , la cançó va ser l `himne a Llucmaçanes .Una vegada acabat el darrer ball , hi havia una picada preparada per a totes les colles de geganters , mentres a la plaça començava un altre acte , i llavors poc a poc els gegants van anar entrant al local de la plaça , com dient, adeu fins l`any que ve, tot i que encara hi quedava un dia de festa . Els gegants van quedar exposats tot i que en teoria no tenien que tornar a sortir , pero aquest any la gent es va negar a que fos així , i una vegada acabada la sardinada , i feta la traca final de festes , hi havia ball a la plaça i alguns veïns van demanar que els gegants sortisin , i així va ser a les 0:30 na Xisca va sortir a ballar molta va ser la gent que va voler portar la geganta , que saltava i donava voltes com una loca , i es que ella es resistia a que la festa acabés, i a les 2h de la matinada els gegants es van despedir al igual que tots els llucmaçaners de les festes de Sant Gaietà 2008 , això sí havent-les viscut al màxim.Videos :


dissabte de festes: