Cercar en aquest blog

dijous, 16 de maig de 2013

Els gegants tornen al Toro!


Benvolguts amics i seguidors d`aquest blog , el passat primer cap de setmana del mes de maig , va ser molt entretingut per els nostres gegants , en Joan i na Rita junt amb la colla i els seus amics de la Banda d`Alaior , van participar activament en dos actes realitzats al poble d`Es Mercadal.

Primer dia 4 de maig , van participar en la fira de manualitats, amb un passacarrers per el centre del poble acabant al recinta firal d`Es Mercadal , on van fer un parell de balls amb les alegres melodies de la Banda d`Alaior.


Llavors els nostres gegants van anar a dormir a l`església de Sant Martí , i és que en sol demà els nostres dos protagonistes tornarien marcar l`història de Menorca.

Així va ser com dia 5 de maig  els geganters i banda d`Alaior es van concentrar de bon matí a l`esglesia de Sant Martí  d`Es Mercadal , el seu destí no era altre que el cim de la montanya del Toro , concretament el santuari de la Mare de Déu del Toro .
Amb uns minuts de retràs sobre l`hora programada , geganters , la Banda d`Alaior i com no en Joan i na Rita lluint les medalles de la Mare de Déu del Toro , i que en aquesta ocasió destacam que na Rita portava a la seva ma un ram natural de flors i en Joan lluia una rosa junt amb l`aixada.

Així va ser com amb alegres balls van sortir del pla de la parroquia , cap a l`ajuntament , plaça constitució , carrer nou , plaça Pere Camps i llavors ja cap el peu de la montanya , apartir d`aquell moment els balls es van convertir en pases que anaven costant cada vegada més als portadors i als músics que en cap moment van desistir de conseguit novament tornar a coronar el cim de la montanya amb els gegants llucmaçaners.
Alguns moment els gegants es separaven , depenent de les costes i corves que caracteritzen la montanya del Toro , la brisa també dificultava el moviment dels gegants però els paissatges i imatges que es produien  de veure els gegants pujar no tenien preu.

A la darrera corva , els gegants van fer una torada , els músics es van preparar , i els gegants van tornar a ballar , hi havia que fer la gran arribada al cim i així va ser, destacant que en moment de començar es va fer una fotografia que va apareixer al Temps d`IB3 la televisió autonomica de les Illes.
Quan els gegants van arribar al Santuari , van entrar dins i van arribar ballant fins la porta de l`església , la qual ja estava oberta del tot per rebre els dos grans personatges .
En aquell moment els gegants es van plantar  a la façana principal , i geganters i músics es van fer una fotografia de familia , i els geganters van reposar un moment , concretant els darrers detalls de l`entrada al temple.
Seria la primera vegada en l`història de Menorca que uns gegants entrarien a una església , i seria un moment especial , el temple estava ple de gent . Es van entrar en Joan i na Rita i seguidament  amb ordre i serietat els geganters es van col·locar , el fabioler de Llucmaçanes es va preparar i va començar a entonar l`himne a Llucmaçanes . Ell encapçalava la comitiva , seguit dels gegants que avançaven a pas lent seguits de tots els geganters fins l`altar major , allà la comitiva pujà els diferents escalons i els gegants es van posar cara a la Mare de Déu.
Seguidament  el fabioler va donar el toc d`inici del ball , els gegants van saludar i es va ballar de forma solemne el ball d`es Cossil  a l`altar major . Una vegada acabat el fabioler va interpretar la melodia de l`aiguarrós mentres els geganters treien la rosa i el ram de flors als gegants i feien l`ofrena a la patrona.

Després els dos grans protagonistes van quedar un a cada costat de la Verge , durant tota la missa de benedicció dels termes i vents de l`illa.En Joan i na Rita  volen donar les gràcies a tots els geganters per el seu esforç , a la banda d`Alaior per el seu importantisim acompanyament. Gràcies de tot cor!
En Breu seguirem imformant de les noves actuacions!