Cercar en aquest blog

dilluns, 26 de juliol de 2010

Gloriós Sant Jaume 2010

Bones amics/gues d`aquest blog , avui el nostre escrit anirà sobre les festes d`Es Castell , en les quals els nostres estimats Perico , Aguedet , Toni es Saig , Tònia de la Sala i en Tòfol , van sortir acompanyant en Jaume i na Roser en el seu tradicional passacarrers del dissabte de Sant Jaume.

També hi havia les colles geganteres d`Olost , Sant Lluis , els geganters de Prats de Lluçanes , que van ser els encarregats de portar en Jaume i na Roser , i com no els geganters i grallers d`Es castell amb en Xec.
L`hora de sortida era les 17 h , i puntualment es va realitzar la repicada de campanaes i el dispar de coets , anunciant que la festa començava, encapçalaven la comitiva en Jaume i na Roser , seguits d`en xec i els seus grallers , Olost amb en Perot i na Mercè i la seva colla , Sant Lluís , amb ne tecla , en Doraemon , i en Lluís i na Maria , i tancant la desfilada els nostres gegants acompanyats per la banda de música d`es Migjorn Gran.

Després de dos anys el passacarrers va tornar passar per el seu recorregut habitual , hi ha que recordar que l`any passat l` esplanada estava en obres i va alterar les festes , traslladant el punt inicial de tot davant l`esglesia del Roser.

Un moment especial va ser al carrer Sant Jaume , quan en Tòfol va treure a ballar a na Pilar , una dona que sempre ha demostrat un gran apreci a la nostra colla , i en Tòfol va voler tenir un detall amb ella i van fer entrega d`un ram de flors amb un fort aplaudiment per part del públic . També vam aprofitar el moment per fer entrega d`un record al president del centre cultural d`Es Castell com agraïment per haver deixat dormir els nostres gegants al seu local durant les festes de Sant Jaume 2010.
Llavors el passacarrers va transcorrer cap a la part alta del poble , on un incident va marcar la volta , en Lluís va patir una caiguda i va haver de ser retirat , així que na Maria va acabar sola el passacarrers .

Un parell de vegades vam trobar els cavalls i van retrassar el passacarrers , tot i que sempre va ser seguit per nombrós públic , animant el ball dels nostres gegants que en cap moment van deixar de ballar gràcies a les alegres melodies de la gran banda d`Es Migjorn Gran.

Llavors cap es carrer Gran , ballant de banda a banda de carrer i cap a l`Ajuntament per donar per acabada la sortida del dissabte de festes , sent les 19:40h .


Llavors el dia de Sant Jaume , alguns dels nostres geganters van anar ha ajudar a portar en Jaume i na Roser , durant la diana que va començar a les 8:00h , la nota que va marcar el dia de sa festa , va ser el gran vent , que feia dificil controlar les grans figures .
A les 10 :30 després d`un petit descans una vegada acabada la diana , els gegants van tornar a partir , aquesta vegada junt amb caixers , banda i autoritats cap a la missa major de Sant Jaume .


Una vegada arribats els gegants van quedar plantats a cada banda de la porta dins el pòrtic de l`esglèsia protegint-se aixi del vent .

A les 12:10 amb un poc de retras es preparava la sortida de missa , i la tradicional davallada , moltissima gent omplia de gom a gom es carrer victory esperant impacient l`inci d`un dels actes més estimats per la gent d`Es Castell.

A les 12:15 en Jaume i na Roser van alçar i es van dirigir cap al carrer victory , la banda es va preparar , i la gent ja cantava i "si no suena la banda no nos movera....!!!!!" llavors van sortir els caixers i es va disparar una potent traca que va donar inici a la davallada .
La banda va interpretar les" frases menorquines " i en Jaume i na Roser es van posar a ballar amb les consequents palmes de tot un carrer que vibrava de festa .
El vent era un dels principals enemics per els balladors que en molts moments van tenir problemes per mantenir els gegants en peus , pero com mana la tradició en cap moment van parar de ballar i botar , ja que era el dia gran es dia de Sant Jaume 2010 .

Molt van ballar els dos personatges , fins arribar a l`ajuntament , a les 14:15h , els geganters cansats però satisfets de la gran festa i bulla , mentres en Jaume i na Roser feien passadis als caixers i autoritats i llavors es van despedir fins Sant Jaume 2011 .

Falten 6 dies per començar Sant Gaietà 2010 ... sa nostra festa s`atraca ja vos anirem anunciant ..