Cercar en aquest blog

dijous, 25 de març de 2010

En Tòfol

Bones amics/gues del nostre blog , la publicació d`avui va dedicada al nostre estimat Tòfol , el primer capgros de Llucmaçanes . Però abans de començar a parlar d`ell , tornarem molts anys enrera , quan encara no teniem gegants al nostre poble de Llucmaçanes .


Si anem envers els anys vuitanta , tenim unes festes de Sant Gaietà molt més sencilles de com les coneixem actualment , el programa d`actes es centrava en 3 dies principals , el dissabte de festes , el dia de sa festa , i es dilluns de festes .


Quan recordem aquells anys ens venen diferents imatges , les paradetes de la fira encara es trobaven situades a la mateixa plaça de Sant Gaietà , els cavalls i caixers eren els únics protagonistes , pero com a qualsevol poble el primer acte del dissabte de festes , era la sortida del passacarrers , amb la banda de música . Aquesta estava acompanyada per els capgrossos de Maó , portats per els nens del poble , anunciant que la festa començava.
Així va ser fins l`arribada dels nostres estimats Kikus i Kika , que aquest any celebren el seu XXè aniversari . Els nous protagonistes junt amb la colla de geganters durant els primers anys van anar acompanyats dels capgrossos de Maó , però mentres , els gegants anaven agafan protagonisme , i anaven fent familia , els capgrossos , poc a poc van anant deixant de sortir al carrer .

De cada any era menys , la presencia dels capgrossos a les nostres festes , al igual que en alguns de la resta de pobles menorquins , però amb la diferencia que en aquest cas els capgrossos no eren del poble , mentres que els gegants anaven convertint-se en vertaders símbols de la festa juntament amb els cavalls.

Fins que un bon Sant Gaietà , es capgrossos van quedar tots a l`associació de veïns , esperant que algun fillet els volgués portar , durant els anys veniders , es van seguir demanant les figures , però un dia va arribar que ja no es van tornar a demanar més , els gegants seguien agafant força mentre que els capgrossos van deixar de venir al nostre poblet.

La nostre colla , va pendre la iniciativa de recuperar la imatge dels gegants i capgrossos per Sant Gaietà , fruit d`una col·laboraciò amb una colla de Saragossa , va arribar al nostre poble un nou personatge .
Aquest necesitava una bona restauraciò , però com sempre la ilusiò va poder enfront de la feina i l`artista encarregat de realitzar el manteniment de totes les figures gegantines del poble , es va posar mans a la feina , per a poder presentar el nou personatge per Sant Gaietà .

Però el nou personatge no podia sols ser un simple capgròs , sino que tenia representar els diferents símbols de la festa , i així va ser com en el seu enorme capell , es van representar els ja reconeguts símbols de les nostres festes , els cavalls i caixers i com no , els nostres estimats gegants , a cada banda del capell. A la part trasera d`aquest trobariem representat l`escut del nostre poblet , per a que no hi hagués cap tipus de confusió , de que la figura és de Llucmaçanes.
Ja tenim el nou personatge apunt per a ser presentat , però faltava un nom , amb el qual la gent el pogués conèixer i fos bo de pronunciar per els fillets i filletes .


En un principi es van barretjar diferents opcions , entre elles trobaven , Gaietà , Gaietanet , Sebastià , Tòfol etc.. en primer moment es va pensar el nom de Gaietà , però es va considerar que el protagonista d`aquest nom és el patró del poble , i es va descartar l`opció , però com tenim una festa tradicional al poble de Sant Cristòfol , es va pensar que Tòfol seria una molt bona opció i així va ser com es va presentar.


Dia 27 de Juliol , durant el pregó de festes de Sant Gaietà 2008 , va ser presentat publicament , el nou capgros i primer del poble . Va ser cridat per els presentadors de l`acte , i els membres del nostre grup de músics van interpretar la cançó de maniquí i el nostre nouvingut , va fer la seva primera entrada a la plaça , entre els aplaudiments del públic asistent .

Així va ser com va arribar en Tòfol al nostre poblet , avui per avui és un personatge totalment integrat a les nostres festes , no hi ha moment que no es sentin els fillets cridant Tòfol!!!! i ell reparteix , caramels i tira paparets i encalça amb es seu plomall de colors .


Fes-te amic dels "gegants de LlucmaçanesMenorca " en el seu perfil del facebook