Cercar en aquest blog

dilluns, 7 de desembre del 2009

L`antiga Trobada Insular de gegants de Menorca

Bones amics/amigues i seguidors del nostre blog, avui farem una passa enrera , i recordarem el que va ser durant molts anys un dia important per els gegants menorquins , el 6 de desembre .

Ens situem l`any 1992 , en aquell temps sols existien 2 colles geganteres a Menorca , una la nostra i la que aquell mateix any s`havia format a Maó , va ser per iniciativa d`aquesta , juntament amb l`Ajuntament del poble de Sant Lluís que van decidir crear un acte diferent dins el marc del dia de la Constitució (6 de Desembre ) , la idea no va ser altre que juntar un dia a l`any totes les figures gegantines que poblaven l`illa.


Aquell any els nostres gegants no van poder acodir , però la resta de parelles de gegants si van participar , tot i que la nostra colla va colaborar ajudant amb en Lluis i na Maria gegants de Sant Lluís . Així va ser com en Martí , na Maria d`Es Mercadal , en Jaume i na Roser d`Es Castell, en Llorenç i na Eulàlia d`Alaior , en Tomeu i na Guida de Maó i com no els amfitrions en Lluís i na Maria , van sortir a ballar per el poble de Sant Lluís , el recorregut no va ser massa llarg , i la festa va acabar al pati de l`escola municipal de Sant Lluís on els gegants van fer uns balls i posterior entrega de records

.Com bé hem dit abans en aquell moment sols existien dos colles , i la Colla de Maó va ser l`encarregada de portar la majoria de gegants menorquins , amb l`ajuda d`alguns voluntaris , que es van voler sumar a l`iniciativa .

Així va ser com van començar les trobades de gegants , l`any següent la trobada es va realitzar al poble d`Alaior , on va servir per presentar la seva propia colla de geganters , que van fer els seus primers balls per els carrers de la població amb en Llorenç i na Eulàlia .

En aquesta trobada en Kikus i na Kika ja i van ser presents .


Al igual que la primera trobada , molt va ser el públic que va assistir a l`acte ja que era una cosa poc usual poder veure tants de gegants junts , ja que hi ha que pensar que en aquells anys lo normal és que els gegants sols sortissin per ses festes patronals , i sols els gegants del poble .



L`any següent va arribar el torn de Maó , ja que en Tomeu i na Guida feien el seu 60è aniversari , per la nostra colla també va ser una un acte bastant destacat fins i tot per els diaris , ja que era una de les primeres vegades que es podrien veure junts els 4 gegants de Llucmaçanes , ja que hi ha que pensar que aquell estiu haviem estrenat l`avi Perico i s`àvia Aguedet. La trobada de Maó va començar uns dies abans , amb una exposició de tots els gegants menorquins " dalt la sala" a la sala que precedeix el saló de plens .

Una altre novetat en la trobada de Maó va ser una nova colla , la colla de geganters de Sant Lluís que va portar els seus gegants .









A les 3 primeres trobades de gegants la música va venir per part de la Banda Nura d`Es Mercadal i a la de Maó també va participar la banda de cornetistes i tamboriners santlluisers , totes dues desaparegudes en l`actualitat.




L`any 1995 va venir el torn al poble d`Es Castell , els actualment coneguts com En Jaume i na Roser , farien la seva última sortida sense tenir nom , ja que per Sant Antoni , dia 17 de Gener del 1996 serien batejats amb els gegants de Sant Lluís com padrins.


A la trobada de gegants d`Es Castell , els que ja van participar van ser els grallers de la colla de Maó i també van venir la banda de cornetes i tambors de Sant Lluís.


D`aquella trobada de gegants destaquem que va ser la última que es va fer en la qual no faltás la representació de cap poble .

El 6 de desembre del 1996 , va ser el torn del poble de Ferreries , aquí els gegants que van acudir , van ser els de Llucmaçanes , Maó , Alaior i els de Sant Lluís , els d`Es Mercadal i Es Castell per falta de colla i portadors , no van participar de l`acte .


La música va venir per part de la Banda de música de Ferreries , i els grallers de Maó.


Un fet anecdotic d`aquesta trobada va ser el susto que ens va donar l`avi Perico , que durant el seu ball amb s`àvia , es va maretjar i ens va voler tombar , sort que s`àvia ens va avisar i el vam anar a agafar rapidament.








Al 1997 la trobada es va programar al poble més centric de l`illa , Es Mercadal , i com no podria ser d`altre manera en Martí i na Maria van sortir a ballar i a presidir l`acte com a bons amfitrions de la jornada festiva.
D`aquella trobada podem destacar la participació per primera vegada dels gegants de la casa d`es Poble de Maó , la primera participació de la colla de geganters d`Es Castell , i la d`uns gegants vinguts de terres catalanes , els gegants d`Esplugues de Llobregat .
La música va venir per part de la Banda de cornetes i tambors de Dalt Sant Joan , i diferents grups de grallers. Aquell any en Lluís i na Maria no van poder participar a la trobada però si van participar la colla de capgrossos de Sant Lluís.

L`any 1998 , va tocar el poble d`Es Migjorn Gran , poble on no hi ha tradició de gegants ni capgrossos , en aquesta festa els gegants que no van participar , van ser en Martí i na Maria d`Es Mercadal , peró si va participar per primera vegada na Tecla de Sant Lluís .
La música va venir per part dels diferents grups de grallers i la banda de cornetes i tambors d`Es Migjorn Gran .
La que va ser l`última trobada de gegants de Menorca , va ser l`any 1999 , es va realitzar a la ciutat de ponent , Ciutadella , un lloc on al igual que es Migjorn Gran no tenen tradició de gegants i capgrossos.

En Aquesta trobada tampoc van participar els representants d`Es Mercadal i tampoc d`Es Castell.La que va participar per primera vegada va ser sa Princesa de Llucmaçanes . Els pobles que van participar , van ser Maó , Sant Lluís , Alaior i Llucmaçanes.


La música va venir per part de la banda de cornetes in tambors de dalt Sant Joan de Maó , i els diferents grups de grallers .


La anecdota de la jornada va ser que mentres els gegants tenien prevista l`ultima ballada a sa plaça de sa catedral , i anaven entrant per el carrer de ses voltes , desde sa plaça d`es Born entrava una comitiva funebre , que anaven a celebrar un funeral a la catedral , per una banda es veia els gegants ballant i l`altre el cotxe negre amb el feretre . Per respecte , es va decidir cambiar de lloc la finalització de la trobada , traslladant l`acte a la plaça d`es Pins , un lloc també emblemàtic de la ciutat de ponent.

Així ha estat un breu recorregut per el que van ser les diferents trobades de gegants que es van realitzar a Menorca durant 8 anys seguits.

Una cosa que va fer decidir que les trobades tenien poc sentit era el fet que durant les festes patronals dels diferents pobles menorquins , es trobaven la majoria de gegants i ja era un fet més normal el poder veure els gegants menorquins en conjunt.








Avui per avui torna a ser complicat veure els gegants menorquins junts , tot i aixó el passat mes de setembre totes els pobles geganters de Menorca es van trobar representats amb els seus gegants més representatius a la festa del 75è aniversari d`en Tomeu i na Guida , durant les festes de la Mare de Déu de Gràcia de Maó.