Cercar en aquest blog

dimecres, 14 de gener del 2015

Sant Antoni 2015 - MENORCA


Menorquins i visitants davant de tot, bona diada d'es poble de Menorca. Aquests dies celebrem Sant Antoni, sa nostra festa, els actes van començar el passat dissabte dia 10 a Maó, on els nostres Gegants Abu Umar, Nura i Alfons III  van participar activament.


Així va ser com a Maó ha celebrat durant el matí de dia 10  l'acte institucional de Sant Antoni, per commemorar la conquesta de Menorca pel Rei Alfons III l'any 1287.


Aquest acte va conta, amb una ofrena floral als peus del monument d'Alfons III a la Plaça Conquesta, i la posterior representació popular a la plaça constitució amb la participació de les colles de geganters de Maó, Llucmaçanes, el cor de l'Orfeó Maonés, la Banda de Música de Maó i els actors de l'Orfeó que donaven veu a n'en Tomeu i na Guida.


L'acte va començar a les 11h amb un passacarrers per el centre de la ciutat, en Tomeu i na Guida obrien la comitiva seguits per la Banda de Maó que interpretaba alegres peces musicals que feien ballar els gegants, i tancant el nostre grup de gegants Abu Umar, Nura i Alfons III. Mitja hora més tard, la comitiva passava de nou per la plaça constitució on la corporació municipal els va seguir fins arribar a la  Plaça Conquesta  on s'hi va  fer l'ofrena floral al Rei Alfons III, amb presència de la corporació municipal, així com del Consell, el Govern i el director insular de l'Estat. L'alcaldessa va realitzar un discurs i l'acte acabà amb l'interpretació de l'himne a Menorca.


Acabat l'acte a la Plaça Conquesta, l'acció va passar a la Plaça Constitució,els gegants de Maó es van situar just al mig de la plaça, el cor de l'Orfeó i la Banda es van incorporar a l'escenari presidit per la réplica del Pont de Sant Roc i va començar l'escenificació i narració dels fets de la conquesta.
Na Nura va visualitzar tot l'acte, mentres en Tomeu i na Guida anaven narrant tots els fets. Així era com la nostra colla anava escenificant mitjançant els gegants Abu Umar i el Rei Alfons III, fent un ball de batalla ben al mig de la plaça constitució baix l'atenta mirada de molts infants .


El Diari Menorca o relata així:

"Els gegants del Rei Alfons III, Abu Umar, Nura i en Tomeu i na Guida, van ser els protagonistes del darrer esdeveniment d’aquest matí commemoratiu. Va ser a la Plaça Constitució, on les figures de la Colla de Geganters de Llucmaçanes van representar amb balls el traspàs de poder a mans cristianes, amb un almoixerif que duu a la mà la clau de l’Illa. Tot, en presència de Nura, que encarna Menorca.
Van acompanyar els geganters els músics de la Banda de Maó i els membres del cor de l’Orfeó Maonès, que van posar les notes musicals a un acte que va presenciar un nombrós públic."L'acte va acabar amb un ball tots els gegants junts i la interpretació de l'himne a Menorca per part de la Banda i el cor de l'Orfeó Maonés.


Seguidament els nostres gegants van tornar a la plaça conquesta  i és que van ser convidats a presidir la setmana de Sant Antoni a la Biblioteca de Maó , així va ser com van quedar exposats al hall esperant dia 16 quan rebran a tots els fillets que vulguin participar a el conte contes organitzat per la biblioteca de Maó, amb la col·laboració de la nostra colla a les 18h a la sala infantil.


Aquesta setmana també participem a varis actes de Sant Antoni a diferents escoles de Maó fomentant la nostra història i els nostres gegants.
Acabarem la celebració de la diada amb un fet molt molt especial el nostre estimat Alfons III tornarà al que ell mateix va donar nom,  l'illa  del rei, el primer lloc que va trepitjar a Menorca.
Això serà aquest diumenge matí on  una estampa mai vista a Menorca es produirà veure un gegant travessant el port de Maó.

Bona Diada del poble de Menorca a tothom! i gloriós Sant Antoni!!!!!