Cercar en aquest blog

divendres, 16 d’octubre del 2009

Es X è aniversari de sa Princesa

Bones amics/gues d`aquest blog , avui dedicarem la nostra publicació per parlar del X è aniversari de la nostra geganta sa Princesa.
Sa Princesa , va ser estrenada durant les festes de Sant Gaietà 1999 , un any que va estar ple d`emocions , ja que hi ha que recordar que els nostres avis van apareixer als cupons de la ONCE i van ser condecorats com a Llucmaçaners de s`any 1999. Però tornem al tema d`avui , des de que es van crear els gegants avis , va quedar un buit molt gran entre els gegants vells , en Kikus i na Kika i els avis Perico i Aguedet , els joves que creixien amb ilusió de portar gegants es trobaven que o be eren massa grans per a portar en kikus i na Kika o massa joves per poder dur els avis , d`aquí va naixer la idea de crear una altre figura que servis per mantenir els joves dins la colla.
foto de la colla el dia de sa festa de l`any 1999
La geganta va ser construida durant l`any 1998 , per en Víctor Pons , en Nito Pons i na Paqui Arnau , va ser la primera geganta construida per en Víctor , i per aquesta rao no era una escultura de gran bellesa ni tampoc d`una gran qualitat escultòrica , però si tenia simpatia .
La geganta es va vestir de prinsea de l`edat mitjana , seria la unica geganta de tota l`illa que aniria vestida amb aquest estil , cal recordar que els unics gegants que es van passetjar vestits de monarques durant motls anys , van ser els avui coneguts com Jaume i Roser del poble vei d`Es Castell , que van ser reconvertits en pagesos menorquins l`any 1980.
Una vegada nombrats els origens de la figura trobem les festes de Sant Gaietà , en les quals es trobava anunciada una sorpresa , l`estrena d`una nova figura d`imatgeria popular , no va ser fins el divendres de festes que algunes persones del poble , van entrar a la sala dels gegants , i van poder veure la nostra geganta .



El moment triat per estrenar la geganta no seria altre que les 17 :30 hores juntament amb la repicada de campanes i llançament de morters , quina millor presentació que encapçalar el tradiconal passacarrer del dissabte de festes .
La colla l`any 2002

Cal recordar que en aquells anys el dissabte de festes sols sortien els gegants vells , i el programa posava :
"17:30h Repicada general de campanes i dispar de morterets , sortida d`en Kikus i na Kika juntament amb els cabeçuts , acompanyats per la banda de cornetistes i tamboriners santlluisers."
No va ser fins l`any 2003 que es van començar a treure totes les figures juntes el dissabte de festes , però si que o feien el diumenge fosquet .


Setembre del 2001 festa de presentació d`es Saig
Així va ser com sa Princesa va fer el seu primer passacarrers de Sant Gaietà , els seus primer portadors van ser :

Xavi Janer, Jordi Preto i Ivan Ameller .

El recorregut va ser , Pla de St Gaietà , carrer Nou , sa Font , Malbuger , Cami d`es fasser , carrer sa Font , Malbuger i de nou es Pla de Sant Gaietà .




Desde la seva estrena la geganta sempre anava de la ma d`en Kikus i na Kika , fins l`any 2001 que va participar acompanyant en Toni es saig durant la seva estrena dia 30 de setembre .


Però no era una parella adecuada per ella , en Toni va estrenar parella en pocs mesos i sa Princesa va quedar de nou tota sola .


No va ser fins l`any 2004 que no trobaria la seva parella , l`iniciativa de la colla de recuperar n`Abu Umar , va fer que sa Princesa trobes parella i va ser durant la celebració del 25è aniversari d`en Marti i na Maria , gegants d`es Mercadal , en que la parella va veure la llum per primera vegada .

Sa Princesa estrena la seva parella l`any 2004

Sa Princesa ha passat per varis procesos de restauració , l`any 2002 va ser modificada la seva estructura i el seu vestuari , l`any 2003 va ser objecte d`una profunda restauració i remodelació del rostre , canvi de perruca , i l`any següent va estrenar un nou vestit per acompanyar n`Abu Umar , i va passar d`anar de cristiana a anar vestida estil àrab.

Sa Princesa vestida totalment d`estil àrab l`any 2008

Des d`aquell dia han format una parella que és estimada per molts fillets i filletes .
Aquest any 2009 ha sigut especial , ja que hem celebrat els seus primers deu anys de vida , per aquesta raó vam encomanar una banda conmemorativa , que ha estat realitzada a la ciutat d`Alacant , a "Bordados Eladia" una botiga on fan sastreria i brodats , on es realitzan sa majoria de bandes de les Belleas del Foc , màximes representants de les fogueres de Sant Joan a Alacant.




A la banda porta una inscripció que diu així :

LLUCMAÇANES 1999-2009

on també trobem l`escut del poble brodat .

Aquesta banda va ser posada a la geganta el dia abans del pregó de festes de Sant Gaietà , per a que lluigués com mai durant tota la setmana gran de les festes majors del nostre petit poblet .

Dissabte de Sant Gaietà 2009 repicada de campanes
Fins aquí el nostra article d`avui , fins la pròxima .

Pueblos de Illes Balears