Cercar en aquest blog

divendres, 16 d’abril del 2010

Els nostres amics els gegants de Santa Maria del Camí (Mallorca)

Bones amics/gues i seguirdors d`aquest blog , la publicació d`avui no parlarà concretament de la nostra colla o les nostres figures , sino d`uns bons amics de l`illa veïna de Mallorca , més concretament els gegants i geganters de la població de Santa Maria del Camí.

Primer de tot vos presentarem les seves magnifiques figures , ells són en Soler El bandejat i na Maria de Coanegre .


Soler El bandejat

Pes: 32Kg
Alçada: 3,75 metres
Any de construccio: 2007
Data de presentació: 05-05-2007
Material: Fibra de vidre i poliuretà.
Constructor: Mariano "Kake" Portas
Propietari: Ajuntament de Santa Maria del Cami


Maria de Coanegra
Pes: 28Kg Soler
Alçada: 3,60 metres
Any de construccio: 2007
Data de presentació: 05-05-2007
Material: Fibra de vidre i poliuretà.
Constructor: Mariano "Kake" Portas
Propietari: Ajuntament de Santa Maria del Cami

"Kake Portas és el constructor d’aquestes figures. Fetes de poliexpan,resina i fusta, el treball de fer-los li ocupà més o manco tres mesos.També cal destacar que foren un grup de cosidores de la vila santa-mariera les encarregades de confeccionar els vestits d’aquesta parella de gegants.

En Soler, el bandejat, representa un d’aquells fugitius de la justíciaque poblaren l’illa de Mallorca durant alguns segles i que arribaren al seu moment més àlgit durant el segle XVII. En Soler, bandejat moltcercat per la justícia, s’amagà a una cambra situada al campanar del’església de Santa Maria del Camí, i allà visqué clandestinament finsque es va aplicar el perdó general, quan va poder sortir i esser lliure.
Ella representa una nineta, innocent, de casa pobre, que, ambl’ajuda de la visió d’una fada espectral i un ritual fet a partir del’encesa dins l’església d’un ciri de set lliures (segons indicacionsd’aquesta jaia), aconsegueix obtenir un tresor encantat quetraurà de la misèria la seva família. Amb l’encesa del ciri es va produir un gran tro i un renou ensordidor a Santa Maria. Era elmoment precís en què s’havia format, i gràcies a l’acte de na Maria, l’avenc de Son Pou a la Serra de Coanegra.



A Santa Maria del Camí l’estrena d’aquesta parella de gegants vadonar lloc a tota una sèrie d’activitats prèvies, que es fa difícil resu-mir en unes poques paraules, organitzades i dinamitzades pel ques’anomenà Grup de Treball: la diada de la festa del llibre (Sant Jordi)voltà en torn a la figura dels gegants, es feren representacions tea-trals de les llegendes que protagonitzen aquestes figures, es pre-sentà el llibre "Llegendes i rondalles santamarieres ", s’implicà a les escoles de la vila encomanant-los dibuixos i altres activitats per a exposicions posteriors, s’ensenyà la música i la lletra de la Tonada per unball de gegants de Joan Antoni Fuster Llofriu als escolars, s’organitzà una conferència pronunciada per Pau Tomàs Ramis titulada "La història dels gegants a Mallorca".

La festa gegantera arriba a Santa Maria , alCentre Cultural Cas Metge Rei, etc.Dia 5 de maig de 2007 es presentaren, apadrinats per n’Aina, lageganta de Binissalem, i en Guillem Cabrit, gegant d’Alaró, elsgegants a Santa Maria amb una gran trobada de gegants. També eldia de la presentació, el Grup de Treball havia organitzat activitats iexperiències complementàries molt interessants, entre les quepodem destacar la decoració de la Plaça de la Vila (a l’estil medieval,amb teles de colors a tots els balcons i finestres), l’estrena de la novamúsica i ball dels gegants santamariers i l’exposició "Els gegants de Santa Maria ", on s’hi podien llegir alguns plafons explicatius i visionarfotografies, imatges…En definitiva, la festa del gegant es féu realitat a Santa Maria.

La il•lusió, el treball ben fet, les ganes de fer festa i l’amor per la cultura,i particularment per la cultura popular, es mostraren a la vila santa-mariera en forma de gegants... en Soler el bandejat i na Maria deCoanegra."
Text :Pau Tomàs Ramis






Si tensFacebook i ens vols tenir com amics busca : gegants de Llucmaçanes Menorca