Cercar en aquest blog

divendres, 26 de setembre del 2008

Resum d`estiu Sant Gaietà 2008







Apreciats amics dels gegants , seguirem amb el relat de les pasades festes de Sant Gaietà 2008 .



En l`última publicació vam relatar , tot l`acte del pregó de festes , llavors el poble de Llucmaçanes començava la setmana gran de festes , durant la

qual cada dia es feien varis actes , cal destacar el concert de cel.lebració del 30è aniversari de l`associació de veïns , que és l`encarregada de l`organització de les festes .

Tots aquests dies eren el preludi de la festa gran que es concentrava en els dies 2 , 3 i 4 d`agost , en els quals els gegants en són una part molt important , una prova d`aixó és que van ser la portada del programa de festes .També hi ha que dir que durant tota la setmana la sala allà on estan exposats els gegants , no hi havia dia que no estagues oberta durant els diferents actes realitzats a la plaça , aixi els fiets i fietes els podien visitar, i aquest any més que mai ja que hi havia la nova incorporació en Tòfol , junt amb la resta de gegants i fins i tot els que també van sortir a les festes d`es Grau .


Dissabte de festes


Aixi és que ja tenim el dissabte de festes , de bon mati ja es nota l`ambient de festa , la gent a la botiga a cercar les coques, per a tota la gent que ens visita en festes .A la plaça el camió de la brigada de l`ajuntament posant l`arena per el jaleo, i sobretot es respirava un gran ambient de festa , el comentari que més es podia sentir aquell matí era: "bones festes ja ens vorem pes carrer avui capvespre".



Els carrers enramats , tot estava apunt l`esclat de festa era inminent , pero hi havia que esperar a les 17 :30 h hora d`inici de la festa gran.

Els membres de la colla haviem quedat tres quarts abans de sortir , ja que hi havia que treure tots els gegants . Un fet a destacar és que , l`única vegada a l`any que es poden veure tots els gegants Llucmaçanes de festes , és durant el dissabte de festes i el dia de la festa a la tarde.



Així que de dins el local situat a la plaça , que durant les festes fa el servici d`ajuntament , començan a sortir els gegants , ells són , en Quicus i na Quica (els gegants més antigs de la colla portats per la colla infantil) , na Xisca ( geganta que durant les festes representa al grup de 5 gegants de carnaval) ,n`Abu Umar i sa Princesa , en Toni es Saig i na Tònia de la sala ( portats per la colla jove) , en Joan i na Rita i com no l`avi Perico i s`àvia Aguedet , i aquest any com a gran novetat després de bastants anys sense veure cap capgròs al poble , apareix en Tòfol el primer capgròs que tenim propi del poble estrenat pocs dies abans .

Un fet a destacar és la recuperació de la banda de Música de Maó que s`estrena a les nostres festes , i quina millor manera que acompanyant els gegants.


JA SÓN LES 17:20 AL.LOTS GEGANTS A PUESTO¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡, és aixi com els gegants poc a poc es van posant per ordre enmig de sa plaça , sa banda es situa entre les parelles de gegants , i a les 17 :30 es sent el primer coet COMENÇA SA FESTA¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡ .Es comença a sentir la repicada de la campana de l`esglèsia els coets rebentant en l`aire i la banda comença a sonar , i com no , els gegants ballant , amb l`acompanyament de les palmes del públic .


Així comença el passacarrers , carrer Malbuger, carrer de sa font , una toradeta per beure aigua , i seguint ballant , la gent cridant a el nou vingut Tòfol , i ell balla que te balla de banda a banda de carrer , tot són moments d`alegria i sobretot molta festa. Llavors enfilen cap el carrer nou , i el carrer més estret del poble , es cami d`es fasser , en el qual els gegants van enfilar i en precaució de no tocar les parets de les cases.





Una vegada sortint del cami d`es fasser , la segona toradeta a can Tòfol i na Montse que com cada any desde fa 18 anys ells ens donen beguda .

Aiiii¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡¡ na Rita que ens ensenya es vestit de davall i en Joan que sa la mira .... sort que es saig vigila que tot vagi bé amb na Tònia as costat , na Xisca encalçant fiets i en Tòfol va darrera es que ella no pot anar , es gegants petits ballant ben aixerits , n`Abu i sa princesa de parella i es l`avis xinu xanu ballant , tancant el passacarrers .

Ja enfilam es carrer Malbuger de nou i cap a sa plaça , molta és sa gent que ens acompanya , i sa festa està assegurada .



Entram a sa plaça i dues balladetes de tots junts i .."al.lots a guardar gegants , que prest arriben es cavalls" i poc a poc van entrar els gegants .



A les 19 h començava el replec i el primer toc de flaviol , llavors les salutacions al caixer batle i a sa capellana i es caragol pes poble, cases plenes de gent , es poble viu sa festa.


Llavors tenim les completes a l`esglesia de sant Gaietà i a les 20 h el tradicional jaleo.


Una vegada acabat aquest , berbena fins les cinc de la matinada i a dormir , que demà toca xicar-se prest que sortim per sa diana.



Dia de sa festa:



A les 8:30 h els membres de la colla començan a arribar a la plaça que a les 9 h està anunciada la sortida de la diana , amb la banda de cornetes i tambors de dalt sant Joan de Maó i els nostres gegants Joan i Rita , que per primera vegada aniran acompanyats per en Tòfol.


És aixi com ja tenim els gegants apunt , i en Tòfol també , i sa banda comença a sonar ... "quinto levanta tira de la manta".... i es gegants a ballar que sa festa torna a començar.


Hi ha que dir que aquesta és una de les sortides més noves que fan els gegants , aquests van començar acompanyar-la al 2006 any que es van presentar en Joan i na Rita .


El recorregut és el més llarg de les festes , parteixen cap al carrer nou , cami d`es fasser, carrer malbuger , sa font, cami de baix , tornam cap es carrer de sa font , malbuger i cap a sa plaça , una cosa d`agrair és que de cada any hi ha més públic a aquesta sortida .


Una vegada els gegants arribats a la plaça , marxen a dormir fins es capvespre des dia de sa festa. A les 10h comença es replec de sa colcada missa major en honor al patró i es jaleo amb s`entrega de ses canyes verdes.

En tot són les 16 h quan ha acabat tot per la plaça i ara toca reposar i dinar una mica per que a les 18 30 hi ha que ser de nou a sa plaça , i es que es gegants tornen a sortir , pero aquesta vegada amb convidats , és la última sortida dels gegants en festes i és quan es sol convidar a la resta de colles de Menorca a participar en aquest darrer passacarrers de festes , en el qual els gegants es despedeixen fins l`any que ve davant el seu poble.

Els gegants que van venir van ser:


Els gegants de Maó , els d`IBAS , i en Miquelet es salero tots ells portats per la colla de geganters de Maó .


El gegant Mimo de la colla Queta també de Maó .



De sant Lluis van arribar na Tecla i en Doraemon portats per la colla del poble, tot i que per problemes tecnics na Tecla no va poder sortir .



I ja per acabar en Xec Calvet representant es Castell amb la seva colla.


Una vegada tots els participants estaven ja a la plaça es va donar l`inici del passacarrers , acompanyats dels diferents grups de grallers de les colles de fora poble , la banda de cornetes i tambors de dalt sant joan i la banda de música de Maó que acompanyava a les figures amfitriones.







El recorregut va ser el mateix que el del dia anterior , molta va ser la gent que ens acompanyava ,totes les figures estaven constantment ballant al ritme de les diferents músiques.





Quan les diferents colles van arribar a la plaça es van anar col.locant a una vorera de la plaça per a rebre els gegants del poble .


Una vegada tots dins la plaça es va fer un ball amb tots els grups de grallers junts , l`entrega de records , i finalment totes les figures que representen Llucmaçanes van situar-se al mig de la plaça per a fer el darrer ball de festes , i com no podria ser d`altre manera , la cançó va ser l `himne a Llucmaçanes .



Una vegada acabat el darrer ball , hi havia una picada preparada per a totes les colles de geganters , mentres a la plaça començava un altre acte , i llavors poc a poc els gegants van anar entrant al local de la plaça , com dient, adeu fins l`any que ve, tot i que encara hi quedava un dia de festa . Els gegants van quedar exposats tot i que en teoria no tenien que tornar a sortir , pero aquest any la gent es va negar a que fos així , i una vegada acabada la sardinada , i feta la traca final de festes , hi havia ball a la plaça i alguns veïns van demanar que els gegants sortisin , i així va ser a les 0:30 na Xisca va sortir a ballar molta va ser la gent que va voler portar la geganta , que saltava i donava voltes com una loca , i es que ella es resistia a que la festa acabés, i a les 2h de la matinada els gegants es van despedir al igual que tots els llucmaçaners de les festes de Sant Gaietà 2008 , això sí havent-les viscut al màxim.



Videos :


dissabte de festes: