Cercar en aquest blog

dijous, 25 de setembre del 2008

Resum de l`estiu 2008

FESTES DE SANT GAIETÀ 2008


Avui seguirem el resum amb la fita més important en tot l`any per els nostres gegants , les nostres estimades festes , dedicades a Sant Gaietà patró de la petita vila de Llucmaçanes.


Com deiem en la publicació anterior , dia 27 de juriol vam fer "doblete" el matí per es Grau , i per la tarda l`inici de les nostres festes , amb la nit del pregó . Durant aquella nit va haver-hi moltes sorpreses , però començarem desde el principi.


A les 20:00 h estava anunciada una petita desfilada dels gegants i els seus grans amics, els músics , per fer la seva arribada a la plaça i presidir l`acte del prego . És així com en Joan , na Rita , l`avi Perico i s`àvia Aguedet van sortir desde la part alta del carrer Malbuger , tots ells ben alegres i es van dirigir al plà de Sant Gaietà acompanyats d`un nombrós públic . Sa de dir que aquesta actuació ja era una de les novetats d`aquestes festes , ja que els gegants sortien sols per ser exposats a la plaça i una vegada acabat el pregó , es realitzava el primer ball oficial de les festes , l`himne a Llucmaçanes compost per Juanjo Orfila i Josep Mercadal.


Seguint amb el relat d`aquella nit , els gegants una vegada arribats a la plaça es van situar una parella a cada banda de l`escenari que tenia com a fons l`esglèsia i es va donar inici al pregó .


Dos presentadors van pujar a l`escenari i van començar els parlaments del pregó , i aquí van començar les sorpreses de la nit , va apareixer un grup de persones , vestides de gala amb molt de glamour , i van anar per una catifa vermella ,cap a les cadires junt amb les autoritats , però encara faltaven coses per arribar , és aixi quan els presentadors van començar a parlar sobre una de les sorpreses de la nit , aquesta va ser la presentació d`en " Tòfol" la gran familia de gegants del poble donava la benvinguda a un nou personatge , però que en aquest cas era el primer capgros que tindria el poble. En Tòfol es va fer esperar, i just va treure el cap per la porta de l`A.A.V.V. la música va sonar , es van disparar uns coets de paperines , i tota la plaça es va posar a aplaudir , el nou membre de la familia va anar per la catifa vermella , ballant fins l`escenari , per saludar a tot el poble , i es va retirar a esperar els dies grans de festes.



Era el torn d’escoltar les paraules de Ramon Rosselló, pregoner d’enguany, que començà formalment el seu parlament agraint la invitació d’iniciar les festes de Sant Gaietà. Amb l’objectiu de sortir de la normalitat Rosselló inventà una petita cançó sobre les festes que interpretà tot sol amb una guitarra. Després es deixà acompanyar pel públic, però veient que la cosa no funcionava requerí la participació d’un cor (col·laboradors del grup teatral i també el grup de músics de la colla de geganters ) per tal d’interpretar la peça que ell havia inventat, junt amb la seva dona Pili, i musicada per Ruth Florit. En la cançó trobavem referencies als cavalls i als geganters com a parts importantisimes de les festes. Acabà amb banderes, explosió de colors i paperines, que tothom ovacionà amb un fort aplaudiment. El president de l’Associació de Veïns de Llucmaçanes, Lluís Gomila, agraí la feina feta per Rosselló i el seu equip amb l’entrega d’un petit obsequi.


Una vegada acabat això el president de l`Associació de Veïns va nombrar al "llucmaçaner de s`any" que va ser en Francisco Pons "Xec d`es vi" , mentres es feia el nomanament del llucmaçaner de s`any , els gegants es van alçar del seu lloc on presidien l`acte per a posar-se una parella a cada costat de la plaça , era el moment de poder dir que la festa havia començat , els nostres músics es van posar a sonar l`himne a Llucmaçanes i els gegants van fer el seu primer ball oficial de festes , seguidament els gegants van tornar al seu lloc i va donar inici un concert d`habaneres a càrrec del grup "Port Bou "








Videos:





Desfilada dels gegants:



http://mx.youtube.com/watch?v=0Mmk9WMlj0Y

Presentació d`en Tòfol:

http://mx.youtube.com/watch?v=2HyerCDpQe0

Primer ball oficial de festes:

http://mx.youtube.com/watch?v=3kNHpgxVz4A&feature=related