Cercar en aquest blog

diumenge, 13 de gener del 2013

Sant Antoni 2013


En aquesta nova publicació del blog parlarem de Sant Antoni , Diada del poble de Menorca. Aquest any l`Ajuntament de Maó ha volgut potenciar la festividad de la Diada  i van pensar en fer una representació de la conquesta de Menorca , on els gegants en fosin els protagonistes , com no podria ser d`altre manera es va requerir la presencia d`en Tomeu i na Guida gegants de la ciutat i també de la nostra colla , que en aquest cas els i tocaria representar els personatges d`Abu Umar i Alfons III.
Una idea nova que mai s`havia fet , tot pensant   la colla disposa  del gegant Abu Umar , però que degut a la poca antelació en que es va avisar de l`acte i que aquest any s`està intentant renovar la parella àrab de la colla ,  el gegant no es trobava en condicions de poder sortir .
Tenint en conta que la figura que representaria el Rei Alfons III , seria el Rei Gaspar , que en aquesta ocasió lluia al seu pit l`escut de la corona aragonesa , es va pensar que la figura ideal per poder representar el paper d`Abu Umar , seria el Rei Baltasar que encara no havia sortit mai al carrer , així es va acabar un vestit provisional i per un dia es convertiria en Abu Umar igual que l`altre figura en Alfons III.

Una vegada els dos gegants montats i apunt per representar la conquesta , els geganters també van voler donar un toc de color , els geganters que portesin el rei cristià anirien de blanc i els que portesin l`àrab anirien de negre.
Així i seguint el guió realitzat per Cultura de l`Ajuntament de Maó , el passat dia 12 de Gener , els gegants de Maó i els nostres van realitzar una escenificació , en Tomeu i na Guida amb les veus de  Vicent Andreu i Susana Domínguez, de l’Orfeón Mahonés, van rememorar els fets succeïts el gener de 1287, i que van ser escenificats pels gegants reis enmig de la plaça de l’Ajuntament.
La Banda de música de Maó posava la música que donava l`ambient  adequat segons el moment en que ens trobaven de la escenificació, redoblada mora , cristiana, un del moments més destacats va ser  el moment en que na Guida va dir:
"Van tenir un darrer rei,
que nomia Abu Umar,
fill d`Hakam, el tirà,
que era cruel amb sa llei.
Son pare havia mort vell
I ell es posà  a governar"
Junt a una redoblada mora el gegant que feia el paper d`Abu Umar va fer la seva entrada triomfal a la plaça constitució baix l`atenta mirada del públic assistent (recordem que el gegant te una fesonomia molt coneguda per els maonesos/es) el qual va sorprendre a tots els assitens de l`acte.

Seguint amb la representació , llavors apareixeria el rei Alfons III i escenificarien un encarament i la consequent batalla enmig de la plaça . Una vegada guanyada per Alfons III  , Abu Umar es va retirar , però al final  torna junt al gegant rei per entrar junts a la plaça com a símbol de convivència de totes les cultures que avui per avui convieuen a l`illa i ja per acabar els 4 gegants junts van ballar l`Himne a Menorca compost per Deseado Mercadal.
Les ultimes estroefes de la glossa deian així:
"Sa terra menorquina
està oberta a sa gent,
de llevant a ponent,
ningú s`amor escatima,
per aço deim amb rima:
Visca es poble més Valent!!!
 
S`himne a de sonar
comenci senyor director,
I que sa festa major
a tothom faci ballar.
Un himne  ens ha d`ajuntar
per que som tots de Maó."
 
Així es van encetar els diferents actes que es realitzaran aquests dies a la ciutat de Maó  per cel·lebrar la Diada de Menorca.


Gloriòs Sant Antoni 2013 a tothom!